Pascal kontra Okrasa: Podudzie z kurczaka z pomidorami i porami, Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami (tydzień III)

Poznaj tajniki kuchni włoskiej za 49,90 zł

Podudzie z kurczaka z pomidorami i porami

Podudzie z kurczaka z pomidorami i porami (źródło: kuchnialidla.pl)

Podudzie z kurczaka z pomidorami i porami (źródło: kuchnialidla.pl)

Ilość porcji: dla 4 osób

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 20 min
Czas pieczenia: ok. 45-60 min
Składniki:
  • podudzie kurczaka: 8 szt.
  • suszone pomidory: 150 g
  • por: 300 g
  • czosnek: 2 ząbki
  • jasne piwo: 0,5 l
  • cebula: 390 g
  • olej rzepakowy: 80 ml
  • masło: 30 g
  • suszona bazylia: 1 łyżeczka
  • młode ziemniaki: 700 g
  • sól:  do smaku
  • pieprz:  do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj garnek przystosowany do zapiekania potraw w piekarniku (lub patelnię i naczynie żaroodporne). * Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg) lub 210°C (góra-dół). Propozycja podania: z młodymi ziemniakami.
  2. Podudzia myjemy, osuszamy, odcinamy torebki stawowe. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. W garnku (który można włożyć do piekarnika) rozgrzewamy około 80 ml oleju rzepakowego, następnie dodajemy 20 g masła i na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy mięso z każdej strony do momentu, aż się pięknie zarumieni. Cebulę kroimy w piórka. 2 posiekane ząbki czosnku rozcieramy z solą. Odstawiamy.
  3. Obsmażonego kurczaka wykładamy na talerz, nadmiar tłuszczu z garnka odlewamy do miseczki. Do garnka, w którym smażyliśmy podudzia, wkładamy teraz 10 g masła, czosnek roztarty z solą i cebulę pociętą w piórka. Całość smażymy. Po chwili zmniejszamy ogień i dodajemy pory pocięte w półplasterki. Podduszamy wszystko przez około 2 minuty na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Całość doprawiamy solą, dodajemy 150 g suszonych pomidorów i jedną łyżeczkę suszonej bazylii.
  4. Wszystko ponownie mieszamy, wkładamy kurczaka do garnka, dodajemy 1/2 l jasnego piwa. Garnek przykrywamy, krótko podgotowujemy całość i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg) lub do 210°C (góra-dół) na 45 min. Jeśli mięso nie jest jeszcze miękkie, zostawiamy je dodatkowo na 15 min.
  5. Danie podajemy z młodymi ziemniakami.

Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami

Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami (źródło: kuchnialidla.pl)

Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami (źródło: kuchnialidla.pl)

Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia ziemniaków: 40 min
Czas pieczenia podudzi: 35-40 min

Składniki:
  • podudzie kurczaka: 6 szt.
  • miód: 6 łyżeczek
  • sos sojowy: 4 łyżeczki
  • czosnek: 4 ząbek
  • mielona ostra papryka: 1 szczypta
  • cytryna: 1 szt.
  • zielony ogórek: 480 g
  • ser sałatkowy typu greckiego: 100 g
  • kefir: 200 ml
  • jogurt naturalny: 50 ml
  • świeża mięta: 10 listków
  • pistacje obrane ze skorupek, wcześniej podpieczone przez chwilę w piekarniku: 50 g
  • młode ziemniaki: 1 kg
  • olej rzepakowy: 60 g
  • świeży rozmaryn: 1 garść
  • sól:  do smaku
  • pieprz:  do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj 2 naczynia żaroodporne. Przygotuj folię spożywczą. Przygotuj blender. Rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół).
  2. Ziemniaki: Umyte i pokrojone na połówki młode ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, wsypujemy szczyptę papryki i dodajemy odrobinę oleju rzepakowego (ok. 3-4 łyżki – ok. 45-60 ml). Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Dodajemy świeży rozmaryn. Naczynie z ziemniakami wkładamy do piekarnika ustawionego na 160°C (termoobieg) na 40 minut do momentu, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru.
  3. Chłodnik: Obrane i pokrojone w grubą kostkę ogórki (bez pestek) wkładamy do blendera. Dodajemy jogurt naturalny, kefir i 100 g sera typu greckiego. Dodajemy około 50 g obranych pistacji, 10 listków świeżej mięty i jeden rozgnieciony ząbek czosnku. Wszystko razem miksujemy. Jednocześnie sprawdzamy ziemniaki. Musimy je przemieszać, żeby równo się upiekły. Chłodnik przelewamy do miseczki i wkładamy na 15 minut do lodówki. Następnie dodajemy szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Mieszamy. Chłodnik jest gotowy.
  4. Kurczak: Do miski wlewamy 5-6 łyżeczek miodu, sos sojowy i szczyptę mielonej, ostrej papryki. Dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plastry. Wszystko mieszamy. Dodajemy sok z połowy cytryny. Podudzia wkładamy od razu do marynaty i mieszamy. Miskę zakrywamy folią i wkładamy na około 20 minut do lodówki.
  5. Przygotowujemy naczynie żaroodporne i wkładamy do niego kurczaka, polewamy wszystko marynatą. Drugą połowę cytryny kroimy na małe cząsteczki. Na kurczaka nakładamy kawałki cytryny.
  6. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 160°C (termoobieg) na 35-40 minut na niższą półkę niż ziemniaki.
  7. Wyciągamy z piekarnika ziemniaki i kurczaka. Chłodnik wlewamy do mniejszego naczynia. Kilka pistacji rozgniatamy, siekamy i posypujemy nimi chłodnik. Ziemniaczki wykładamy na talerz. Następnie wykładamy złotego kurczaka. Kurczaka pieprzymy i polewamy marynatą z naczynia z piekarnika.
  8. Przystrajamy całość 2 gałązkami rozmarynu.
 Źródło: www.kuchnialidla.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Postępuj zgodnie z instrukcjami.