Saltimbocca (czytaj: [saltimbokka]) to rodzaj włoskiej potrawy składającej się z mięsa zawijanego w rulon w plasterek szynki, smażonego na winie, z dodatkiem szałwii. Nazwa pochodzi od włoskich słów „salta in bocca” czyli „skacze do ust”.
Kurczak z Antyli
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- wiórki kokosowe: 45 g
- pojedyncze piersi kurczaka: 4 szt.
- mleko kokosowe: 400 ml
- kurkuma: 1 szczypta
- pomidory obrane ze skórki, pokrojone w kosteczkę (bez pestek) : 2 szt.
- cebula: 2 szt.
- tymianek: 3 gałązki
- woda: 75 ml
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku
- ananas pokrojony w kostkę: 0,5 szt.
- kolendra: 3 łyżki
- olej rzepakowy: 2 łyżki
- ryż basmati: 200 g
Sposób przygotowania:
- Przygotuj patelnię wok lub głęboką patelnię albo garnek z grubym dnem. Propozycja podania: z ryżem basmati.
- Każdą pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na 3 kawałki. Doprawiamy kurczaka solą i pieprzem z obu stron.
- Na patelni (wok) rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucamy kurczaka na rozgrzany tłuszcz. Przewracamy i czekamy, aż kurczak będzie rumiany. Dodajemy cebulę. Smażymy 3 minuty. Dodajemy wiórki kokosowe, smażymy około 1 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy mleko kokosowe i 75 ml wody. Dodajemy dużą szczyptę kurkumy, pomidory, ananas i 3 gałązki tymianku. Przykrywamy.
- Kiedy potrawa zacznie się mocno gotować, zmniejszamy ogień. Potrawa powinna się gotować ok. 20 min pod przykryciem ( jeżeli sos jest zbyt rzadki, gotujemy do momentu aż zgęstnieje). Na koniec doprawiamy ją solą i pieprzem. Dodajemy 3 łyżki posiekanej kolendry.
- Podajemy z ryżem basmati.
Łatwa saltimbocca z kurczaka
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- pojedyncze piersi kurczaka: 4 szt.
- szynka szwarcwaldzka: 6 plastrów
- ser gouda: 4 plastry
- świeża szałwia: 16 listków
- czosnek: 3 ząbki
- olej rzepakowy: 40 ml
- oliwa z oliwek: 3 łyżki
- kasza jęczmienna: 300 g
- wino stołowe/wytrawne: 100 ml
- woda do podlania kaszy oraz do sosu: odrobina
- suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę: 130 g
- cebula: 0,5 szt.
- czerwona papryka: 0,25 szt.
- śmietana 18%: 200 g
- kapary: 70 g
Sposób przygotowania:
- Przygotuj wykałaczki. Przygotuj papier do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) lub 200 stopni C (góra-dół). Propozycja podania: z kaszą jęczmienną.
- Kurczak (przygotowanie): Każdą pierś kroimy pod skosem na 3 plastry (każdy o szerokości do 1,5 cm), doprawiamy solą i pieprzem (tylko z jednej strony). Ząbek czosnku kroimy w cienkie plastry. Na każdym kawałku piersi układamy 1-2 plastry czosnku, po 1 listku szałwii, przykrywamy połową plastra szynki szwarcwaldzkiej, spinamy całość wykałaczką.
- Kasza: Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy rozgnieciony 1 ząbek czosnku i 4 listki szałwii. Gdy czosnek się lekko zeszkli, dodajemy suchą kaszę jęczmienną. Całość mieszamy i prażymy. Doprawiamy małą ilością białego wina. Solimy, pieprzymy i podlewamy wodą (proporcje kaszy do wody: 1-1, 1-1,2), przykrywamy i zmniejszamy ogień na 15-20 minut, po czym mieszamy widelcem i dodajemy suszone pomidory. Mieszamy.
- Kurczak (smażenie i pieczenie): Na rozgrzany na patelni olej kładziemy kurczaka, szynką do dołu. Doprawiamy mięso solą i pieprzem (z drugiej strony). Smażymy. Przewracamy na drugą stronę. Obsmażone piersi kładziemy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Odstawiamy wszystko na chwilę na bok.
- Z mięsa wyciągamy wykałaczki. Na kurczaka nakładamy plastry sera, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na mniej więcej 5 minut.
- Sos: Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Całość przesmażamy na patelni. Dodajemy małą ilość białego wina – gdy w całości odparuje, dodajemy kwaśną śmietanę 18% i mieszamy. Czekamy, aż sos się zagotuje. Dodajemy całe kapary i niewielką ilość wody.
- Kaszę wykładamy na talerz, dodajemy sos, na to wszystko wykładamy saltimboccę. Doprawiamy odrobiną mielonego pieprzu. Dekorujemy 2 listkami szałwii.
Źródło: kuchnialidla.pl
Użytkownicy trafili tutaj szukając: kurczak z antyli