Pascal kontra Okrasa – Kurczak z Antyli, Łatwa saltimbocca z kurczaka (tydzień IV)

Saltimbocca (czytaj: [saltimbokka]) to rodzaj włoskiej potrawy składającej się z mięsa zawijanego w rulon w plasterek szynki, smażonego na winie, z dodatkiem szałwii. Nazwa pochodzi od włoskich słów „salta in bocca” czyli „skacze do ust”.

Kurczak z Antyli

Kurczak z Antyli (źródło: kuchnialidla.pl)

Kurczak z Antyli (źródło: kuchnialidla.pl)

Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • wiórki kokosowe: 45 g
  • pojedyncze piersi kurczaka: 4 szt.
  • mleko kokosowe: 400 ml
  • kurkuma: 1 szczypta
  • pomidory obrane ze skórki, pokrojone w kosteczkę (bez pestek) : 2 szt.
  • cebula: 2 szt.
  • tymianek: 3 gałązki
  • woda: 75 ml
  • sól:  do smaku
  • pieprz:  do smaku
  • ananas pokrojony w kostkę: 0,5 szt.
  • kolendra: 3 łyżki
  • olej rzepakowy: 2 łyżki
  • ryż basmati: 200 g

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj patelnię wok lub głęboką patelnię albo garnek z grubym dnem. Propozycja podania: z ryżem basmati.
  2. Każdą pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na 3 kawałki. Doprawiamy kurczaka solą i pieprzem z obu stron.
  3. Na patelni (wok) rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucamy kurczaka na rozgrzany tłuszcz. Przewracamy i czekamy, aż kurczak będzie rumiany. Dodajemy cebulę. Smażymy 3 minuty. Dodajemy wiórki kokosowe, smażymy około 1 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy mleko kokosowe i 75 ml wody. Dodajemy dużą szczyptę kurkumy, pomidory, ananas i 3 gałązki tymianku. Przykrywamy.
  4. Kiedy potrawa zacznie się mocno gotować, zmniejszamy ogień. Potrawa powinna się gotować ok. 20 min pod przykryciem ( jeżeli sos jest zbyt rzadki, gotujemy do momentu aż zgęstnieje). Na koniec doprawiamy ją solą i pieprzem. Dodajemy 3 łyżki posiekanej kolendry.
  5. Podajemy z ryżem basmati.

 

Łatwa saltimbocca z kurczaka

Łatwa saltimbocca z kurczaka (źródło: kuchnialidla.pl)

Łatwa saltimbocca z kurczaka (źródło: kuchnialidla.pl)

Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • pojedyncze piersi kurczaka: 4 szt.
  • szynka szwarcwaldzka: 6 plastrów
  • ser gouda: 4 plastry
  • świeża szałwia: 16 listków
  • czosnek: 3 ząbki
  • olej rzepakowy: 40 ml
  • oliwa z oliwek: 3 łyżki
  • kasza jęczmienna: 300 g
  • wino stołowe/wytrawne: 100 ml
  • woda do podlania kaszy oraz do sosu:  odrobina
  • suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę: 130 g
  • cebula: 0,5 szt.
  • czerwona papryka: 0,25 szt.
  • śmietana 18%: 200 g
  • kapary: 70 g

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wykałaczki. Przygotuj papier do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) lub 200 stopni C (góra-dół). Propozycja podania: z kaszą jęczmienną.
  2. Kurczak (przygotowanie): Każdą pierś kroimy pod skosem na 3 plastry (każdy o szerokości do 1,5 cm), doprawiamy solą i pieprzem (tylko z jednej strony). Ząbek czosnku kroimy w cienkie plastry. Na każdym kawałku piersi układamy 1-2 plastry czosnku, po 1 listku szałwii, przykrywamy połową plastra szynki szwarcwaldzkiej, spinamy całość wykałaczką.
  3. Kasza: Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy rozgnieciony 1 ząbek czosnku i 4 listki szałwii. Gdy czosnek się lekko zeszkli, dodajemy suchą kaszę jęczmienną. Całość mieszamy i  prażymy. Doprawiamy małą ilością białego wina. Solimy, pieprzymy i podlewamy wodą (proporcje kaszy do wody: 1-1, 1-1,2), przykrywamy i zmniejszamy ogień na 15-20 minut, po czym mieszamy widelcem i dodajemy suszone pomidory. Mieszamy.
  4. Kurczak (smażenie i pieczenie): Na rozgrzany na patelni olej kładziemy kurczaka, szynką do dołu. Doprawiamy mięso solą i pieprzem (z drugiej strony). Smażymy. Przewracamy na drugą stronę. Obsmażone piersi kładziemy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Odstawiamy wszystko na chwilę na bok.
  5. Z mięsa wyciągamy wykałaczki. Na kurczaka nakładamy plastry sera, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na mniej więcej 5 minut.
  6. Sos: Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Całość przesmażamy na patelni. Dodajemy małą ilość białego wina – gdy w całości odparuje, dodajemy kwaśną śmietanę 18% i mieszamy. Czekamy, aż sos się zagotuje. Dodajemy całe kapary i niewielką ilość wody.
  7. Kaszę wykładamy na talerz, dodajemy sos, na to wszystko wykładamy saltimboccę. Doprawiamy odrobiną mielonego pieprzu. Dekorujemy 2 listkami szałwii.

Źródło: kuchnialidla.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: kurczak z antyli