Pascal kontra Okrasa: Pizza XXL Koniec Lata, Banica XXL z serem feta i z sałatką (tydzień VII)

Pizza XXL Koniec Lata

Pizza XXL Koniec Lata (źródło: kuchnialidla.pl)

Pizza XXL Koniec Lata (źródło: kuchnialidla.pl)

Ilość porcji: dla 4 osób

Czas przygotowania: 30 minut
Czas leżakowania ciasta: 45 minut- 1 h
Czas pieczenia: 30-40 minut
Składniki:
  • pomidor pokrojony w plasterki: 1 szt.
  • oliwa z oliwek: 6 łyżek
  • salami: 50 g
  • ostra mielona papryka:  szczypta
  • bazylia: 15 listków
  • mozzarella pokrojona w plastry: 1 szt.
  • czarne oliwki: 10 szt.
  • ser żółty gouda, starty na tarce o małych oczkach: 100 g
  • woda: 190 ml
  • drożdże: 30 g
  • mąka pszenna, przesiana + odrobina mąki do rozwałkowania ciasta: 350 g
  • cukinia: 5 szt.
  • pieprz:  szczypta
  • sól:  szczypta
  • cukier:  szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj mikser i wałek do ciasta. Przygotuj blachę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Przesiej 350 g mąki pszennej. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni C (góra-dół).
  2. Ciasto: Delikatnie podgrzewamy 190 ml wody. Do czystej miski wrzucamy pokruszone drożdże. Drożdże zalewamy ciepłą wodą (woda nie może być za gorąca, w innym wypadku sparzymy drożdże). Całość dokładnie mieszamy widelcem.
  3. Do miksera wrzucamy wcześniej przesianą mąkę pszenną. Dodajemy szczyptę soli i 2 łyżki oliwy z oliwek. Zaczynamy miksować, stopniowo dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie. Ciasto wyrabiamy przez mniej więcej 3-4 minuty aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, wkładamy ją do suchej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 45 minut do 1 godziny do wyrośnięcia.
  5. Sos: Odkrawamy końce cukinii. Każdą cukinię kroimy na grube plastry. Wrzucamy je do miksera i miksujemy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy zmiksowaną cukinię, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru. Mieszamy, pilnując, żeby się nie przypaliło. Cukinię podsmażamy przez 3-4 minuty bez przykrycia. Mieszamy aż odparuje sok z cukinii.
  6. Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na blat wcześniej posypany odrobiną mąki. Wałkujemy ciasto za pomocą wałka obtoczonego w mące. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozprowadzamy równomiernie purée z cukinii i rozkładamy wcześniej przygotowane składniki: trochę startego sera gouda, plasterki pomidora, oliwki pokrojone w talarki, paski mozzarelli porwane na mniejsze kawałeczki, salami i resztę sera gouda. Całość posypujemy szczyptą ostrej, mielonej papryki i kilkoma listkami bazylii. Doprawiamy pieprzem i solą. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C (góra-dół) na mniej więcej 30-40 minut (sprawdzając co 15 minut).
  7. Upieczoną pizzę ozdabiamy kilkoma listkami bazylii i polewamy 2 łyżkami oliwy.

 

Banica XXL z serem feta i z sałatką

Banica XXL z serem feta i z sałatką (źródło: kuchnialidla.pl)

Banica XXL z serem feta i z sałatką (źródło: kuchnialidla.pl)

Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: około 35 minut

Składniki:

  • mąka pszenna, przesiana + odrobina mąki do rozwałkowania ciasta: 500 g
  • sól: 0,5 łyżeczki
  • żółtko: 4 szt.
  • ciepła woda: 150 ml
  • olej rzepakowy: 2 łyżki
  • masło: 50 g
  • ser sałatkowy typu greckiego – ser feta: 500 g
  • natka pietruszki, posiekana: 3 łyżki
  • czosnek, roztarty z solą: 3 ząbki
  • miód: 1 łyżka
  • musztarda: 1 łyżka
  • cytryna (tylko sok): 1 szt.
  • oliwa z oliwek: 100 ml
  • miks sałat: 200 g
  • pomidorki koktajlowe, każdy przekrojony na pół: 170 g
  • oliwki zielone: 50 g
  • marynowane karczochy: 150 g

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wałek. Przygotuj papier do pieczenia. Przygotuj blender. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).
  2. Ciasto (przygotowanie): Do miski wsypujemy 500 g wcześniej przesianej mąki pszennej, dodajemy ½ łyżeczki soli i wbijamy 2 żółtka (zwiążą one całość i nadadzą charakterystyczny żółty kolor). Dodajemy 150 ml ciepłej wody.
  3. Tak długo zagniatamy ciasto, aż będzie miękkie i bardzo gładkie. Dobrze wyrobione wykładamy na posypany mąką blat i jeszcze chwilę zagniatamy. Następnie rozciągamy ciasto i formujemy z niego duży płat. Robimy w nim mały dołek i skrapiamy ciasto olejem rzepakowym (1-2 łyżki), nadal je wyrabiając. Z zagniecionego ciasta formujemy kulkę, oprószamy ją mąką i zawijamy w papier do pieczenia. Odstawiamy.
  4. Farsz: Do miski wrzucamy dobrze pokruszony ser sałatkowy typu greckiego, dodajemy 2 żółtka, 3 ząbki czosnku dobrze roztarte z solą i 3 łyżki posiekanej natki pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy. Farsz doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą część będziemy rozwałkowywać na dużej desce do krojenia
  6. Deskę do krojenia posypujemy mąką i wałkujemy pierwszą z 3 części (bardzo cienko, uważając, żeby nie porwać ciasta). Ciasto rozwałkowujemy na szerokość deski do krojenia.  Nadmiar ciasta odcinamy z brzegów deski za pomocą wałka. W garnku roztapiamy 50 g masła.
  7. Przed posmarowaniem ciasta roztopionym masłem i wyłożeniem farszu musimy być pewni, że ciasto się nie przykleja do deski. Ciasto na desce należy jeszcze raz obrócić.  Pierwszy płat ciasta smarujemy roztopionym masłem. Całość posypujemy farszem, zostawiając ok. 2 cm z jednej strony, żeby ciasto dobrze nam się zlepiło. Ciasto z nałożonym farszem zwijamy w rulon, któremu następnie nadajemy kształt ślimaka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierwszą część ślimaka smarujemy roztopionym masłem.
  8. Wszystkie czynności powtarzamy z 2 pozostałymi kawałkami ciasta. Po uformowaniu kolejnych 2 rulonów z farszem doklejamy je do pierwszej części, tworząc coraz większego ślimaka. Całość smarujemy roztopionym masłem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C (termoobieg) na około 35 minut. Pieczemy do momentu, aż ciasto uzyska złoty kolor.
  9. Sałata: 1 łyżkę musztardy, 1 łyżkę miodu i sok z 1 cytryny mieszamy za pomocą blendera. Cały czas miksując, dodajemy około 100 ml oliwy z oliwek (dolewamy małym strumieniem). Odstawiamy sos. Do miski wsypujemy miks sałat, na sałacie układamy 170 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki, karczochy i zielone oliwki. Nie mieszamy. Sałatę polewamy wcześniej przygotowanym sosem.

Źródło: kuchnialidla.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: banica przepis okrasy,lidl pascal pizza,pizza xxl kuchnia lidla,salatki okrasy pascala na wielkanoc