Składniki:
- 4 duże jabłka
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki posiekanych orzechów
- 4 łyżki posiekanych migdałów
- 1 łyżka cukru
- cynamon
- goździki
- 1 białko + 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyć, osuszyć i wydrążyć gniazda nasienne.
- W jabłka wbić po kilka goździków.
- W niewielkiej miseczce wymieszać miód, orzechy, migdały, dodać cynamon i cukier do smaku.
- Białka ubić na sztywną piane, pod koniec dodając łyżkę cukru.
- Środki jabłek napełnić masą, a następnie przykryć pianą z białek.
- Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na dno wlać niewielką ilość wody.
- Piec ok. 3o minut w 180 stopniach.
Liczba porcji: 4