Pieczone jabłka

Składniki:

  • 4 duże jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki posiekanych orzechów
  • 4 łyżki posiekanych migdałów
  • 1 łyżka cukru
  • cynamon
  • goździki
  • 1 białko + 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć i wydrążyć gniazda nasienne.
  2. W jabłka wbić po kilka goździków.
  3. W niewielkiej miseczce wymieszać miód, orzechy, migdały, dodać cynamon i cukier do smaku.
  4. Białka ubić na sztywną piane, pod koniec dodając łyżkę cukru.
  5. Środki jabłek napełnić masą, a następnie przykryć pianą z białek.
  6. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na dno wlać niewielką ilość wody.
  7. Piec ok. 3o minut w 180 stopniach.

Liczba porcji: 4