Masterchef – Jajko z salsą meksykańską na pieczarce (odc. 2)

Jajko z salsą meksykańską na pieczarce (źródło:masterchef.tvn.pl)

Jajko z salsą meksykańską na pieczarce (źródło:masterchef.tvn.pl)

Przepis Michała Kwaśnika.

Składniki:

  • 1 Jajko (najlepiej 0 lub 1)
  • Masło
  • Pieczarka  leśna
  • 1 pomidor
  • Szalotka
  • Papryka kolorowa
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz
  • Sok z cytryny
  • Łyżka octu

 Sposób przygotowania:

  1. Pieczarkę pozbawiamy nóżki. Szczyt kapelusza delikatnie ścinamy, żeby móc potem stabilnie położyć ją na talerzu. Solimy, pieprzymy i przesmażamy na maśle z odrobiną oliwy.
  2. Salsa: Pomidora parzymy, zdejmujemy skórkę, wycinamy gniazda nasienne i siekamy w drobną kostkę. Paprykę, szalotkę siekamy równie drobno i wraz z pomidorem wrzucamy do miseczki. Dodajemy odrobinę soku z cytryny, oliwy z oliwek, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy.
  3. Do wody, w której parzyliśmy pomidora- dodajemy sól i ocet- doprowadzamy ją do wrzenia. Jajko wbijamy delikatnie do szklanki- uważamy, żeby  żółtko się nie rozlało!
  4. W gotującej się wodzie robimy łyżką „wir” i w jego środek delikatnie wlewamy jajko ze szklanki. Gotujemy  1-2 minuty.
  5. Przesmażoną pieczarkę kładziemy na środek talerza obciętym kapeluszem do dołu. Do pieczarkowej łódeczki dodajemy odsączoną z wody salsę. Łyżką cedzakową wyciągamy z wody jajko i wykładamy je na salsę. Całość przyozdabiamy gałązką bazylii.
  6. Talerz wokół pieczarki  dekorujemy salsą i delikatnie skrapiamy wszystko oliwą z oliwek.

Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl