Przepis Michała Muskały.
Pasta na ravioli:
- 1 jajko
- 100 g mąki
- Szczypta cukru
- Szczypta soli
- Łyżeczka oleju (słonecznikowy lub z pestek winogron)
Farsz:
- Garść poziomek
- Łyżka cukru pudru
- 2 łyżki twarogu
- 1 Łyżka serka mascarpone
- Laska wanilii
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników zagnieść ciasto makaronowe, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
- Poziomki lekko rozgnieść z cukrem pudrem, dodać twaróg i mascarpone. ¼ laski wanilii przeciąć na pół, wyskrobać z niej ziarenka i dodać do farszu. Wszystko delikatnie wymieszać.
- Ciasto makaronowe bardzo cienko rozwałkować, nakładać po łyżeczce farszu w równych (ok. 4 cm x 4 cm) odstępach. Krawędzie ciasta zwilżyć wodą, przykryć drugą warstwą ciasta, delikatnie docisnąć, żeby się skleiło. Wykrawać kwadraciki najlpeiej za pomocą radełka.
- Na patelni rozgrzać do wysokiej temperatury olej o neutralnym smaku (słonecznikowy lub z pestek winogron). Wlać tyle oleju, żeby przykrył pierożki, które będziemy do niego wrzucać. Ravioli z poziomkowym farszem smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron, aż do zarumienienia.
- Wyciągamy je z patelni, odsączamy z tłuszczu i wykładamy na talerz. Podajemy przybrane poziomkami i marmoladą z pomarańczy.
Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl