Masterchef – Smażone ravioli z kremem poziomkowym (odc. 2)

Smażone ravioli z kremem poziomkowym (źródło: masterchef.tvn.pl)

Smażone ravioli z kremem poziomkowym (źródło: masterchef.tvn.pl)

Przepis Michała Muskały.

Pasta na ravioli:

  • 1 jajko
  • 100 g mąki
  • Szczypta cukru
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka oleju (słonecznikowy lub z pestek winogron)

Farsz:

  • Garść poziomek
  • Łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki twarogu
  • 1 Łyżka serka mascarpone
  • Laska wanilii

Sposób przygotowania:

  1.  Z podanych składników zagnieść ciasto makaronowe, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
  2. Poziomki lekko rozgnieść z cukrem pudrem, dodać twaróg i mascarpone. ¼ laski wanilii przeciąć na pół, wyskrobać z niej ziarenka i dodać do farszu. Wszystko delikatnie wymieszać.
  3. Ciasto makaronowe bardzo cienko rozwałkować, nakładać po łyżeczce farszu w równych (ok. 4 cm x 4 cm) odstępach. Krawędzie ciasta zwilżyć wodą, przykryć  drugą warstwą ciasta, delikatnie docisnąć, żeby się skleiło. Wykrawać kwadraciki najlpeiej za pomocą radełka.
  4. Na patelni rozgrzać do wysokiej temperatury olej o neutralnym smaku (słonecznikowy lub z pestek winogron). Wlać tyle oleju, żeby przykrył pierożki, które będziemy do niego wrzucać. Ravioli z poziomkowym farszem smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron, aż do zarumienienia.
  5. Wyciągamy je z patelni, odsączamy z tłuszczu i wykładamy na talerz. Podajemy przybrane poziomkami i marmoladą z pomarańczy.

Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl