Masterchef – Pomidor faszerowany jajkiem z dodatkami (odc. 2)

Pomidor faszerowany jajkiem z dodatkami (źródło: masterchef.tvn.pl)

Pomidor faszerowany jajkiem z dodatkami (źródło: masterchef.tvn.pl)

Przepis Oli Niparko.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 spory, duży pomidor słodki i pachnący 🙂
  • 2 łyżki świeżych liści tymianku
  • 1 łyżka posiekanych liści natki pietruszki,
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 50g masła
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka plastrów szynka długo dojrzewającej
  • kilka żółtych małych patisonów

 Sposób przygotowania:

  1. Pomidora opłukać, osuszyć, wydrążyć  miąższ i pestki.
  2. Szynkę pokroić w drobne paski. Masło wymieszać z ziołami, pieprzem , solą i czosnkiem.
  3. Do pomidora włożyć  trochę masła ziołowego, szynkę, i  ostrożnie wlać  jajko (tak, by nie rozlać żółtka), posolić.
  4. Pomidora włożyć do głębokiego naczynia do zapiekania, wlać  troszkę wody i przykryć. Całość ostrożnie wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 st, przez 10-15 minut.
  5. Patisony opłukać , pokroić w cząstki i podsmażyć na oliwię z czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl