Masterchef – Jajko sadzone na aromatycznej pierzynce (odc. 2)

Jajko sadzone na aromatycznej pierzynce (źródło: masterchef.tvn.pl)

Jajko sadzone na aromatycznej pierzynce (źródło: masterchef.tvn.pl)

Przepis Agnieszki Sulikowskiej-Radi.

Składniki:

  • 1 jajko
  • Cukinia
  • Świeże zioła (tymianek, bazylia, wg. uznania)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek
  • Ocet balsamiczny

 Sposób przygotowania:

  1. Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy delikatnie tak, aby lekko się spieniło (nie na sztywną pianę). Doprawiamy świeżymi ziołami, solą i pieprzem. Wylewamy białko na gorącą patelnię z odrobiną oliwy. Czekamy, aż się zarumieni. Na zarumienione białko układamy żółtko i przykrywamy pokrywką tak, żeby żółtko się zagrzało, ale nie ścięło. Solimy żółtko.
  2. Podajemy  z Carpaccio z cukinii.
  3. Cukinię kroimy na bardzo cienkie plasterki. Możemy też dodać inne sezonowe warzywa. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, oliwą z oliwek i octem balsamicznym.

Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl