Przepis Agnieszki Sulikowskiej-Radi.
Składniki:
- 1 jajko
- Cukinia
- Świeże zioła (tymianek, bazylia, wg. uznania)
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek
- Ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
- Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy delikatnie tak, aby lekko się spieniło (nie na sztywną pianę). Doprawiamy świeżymi ziołami, solą i pieprzem. Wylewamy białko na gorącą patelnię z odrobiną oliwy. Czekamy, aż się zarumieni. Na zarumienione białko układamy żółtko i przykrywamy pokrywką tak, żeby żółtko się zagrzało, ale nie ścięło. Solimy żółtko.
- Podajemy z Carpaccio z cukinii.
- Cukinię kroimy na bardzo cienkie plasterki. Możemy też dodać inne sezonowe warzywa. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl