Masterchef – Jajko w koszulce na wycieraczce z ziemniakami i kurkami (odc. 2)

Jajko w koszulce na wycieraczce z ziemniakami i kurkami (źródło: masterchef.tvn.pl)

Jajko w koszulce na wycieraczce z ziemniakami i kurkami (źródło: masterchef.tvn.pl)

Przepis Mikołaja Reya.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 ziemniak (dość spory)
  • 50 g. kurek leśnych
  • kilka plastrów szynki Serrano
  • 2 ząbki czosnku
  • pietruszka
  • 3 łyzki klarowanego masła
  • czerwony ocet
  • gałązka bazylii
  • zioła prowansalskie do smaku
  • sól i pieprz do smaku

 Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaka zetrzeć na dużym oku na tarce. Roztopić sporo masła na patelni (najlepiej sklarowanego), a starty ziemniak uformować w placek (nie za gruby). Smażyć na średnim ogniu, a gdy się ładnie zarumieni po jednej stronie odwrócić i smażyć identycznie po drugiej. Placek musi być chrupiący!
  2. Kurki krótko umyć pod wodą. Smażyć na maśle (najlepiej sklarowanym) przez 3 min na dużym ogniu.  Pod koniec dodać smażenia trochę cienko posiekany posiekany czosnek i drobno posiekanej pietruszki. Doproawić sola i piperzem,  zdjąć z ognia.
  3. W średnim garnku zagotować wodę, dodać trochę czerwonego octu, zmniejszyć ogień aż woda będzie delikatnie  bulgotać. Łyżką zrobić wir, wbić w niego jajko i gotować 2,5 min na małym ogniu. Jajko wyjąć bardzo ostrożnie. Placek ziemniaczany położyć na gorącym talerzu, na nim jajko i dookoła kurki, doprawić ziołami prowansalskimi, a całość posypać pokrojoną w kosteczkę szynką Serrano.

Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl