Przepis Mikołaja Reya.
Składniki:
- 1 jajko
- 1 ziemniak (dość spory)
- 50 g. kurek leśnych
- kilka plastrów szynki Serrano
- 2 ząbki czosnku
- pietruszka
- 3 łyzki klarowanego masła
- czerwony ocet
- gałązka bazylii
- zioła prowansalskie do smaku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ziemniaka zetrzeć na dużym oku na tarce. Roztopić sporo masła na patelni (najlepiej sklarowanego), a starty ziemniak uformować w placek (nie za gruby). Smażyć na średnim ogniu, a gdy się ładnie zarumieni po jednej stronie odwrócić i smażyć identycznie po drugiej. Placek musi być chrupiący!
- Kurki krótko umyć pod wodą. Smażyć na maśle (najlepiej sklarowanym) przez 3 min na dużym ogniu. Pod koniec dodać smażenia trochę cienko posiekany posiekany czosnek i drobno posiekanej pietruszki. Doproawić sola i piperzem, zdjąć z ognia.
- W średnim garnku zagotować wodę, dodać trochę czerwonego octu, zmniejszyć ogień aż woda będzie delikatnie bulgotać. Łyżką zrobić wir, wbić w niego jajko i gotować 2,5 min na małym ogniu. Jajko wyjąć bardzo ostrożnie. Placek ziemniaczany położyć na gorącym talerzu, na nim jajko i dookoła kurki, doprawić ziołami prowansalskimi, a całość posypać pokrojoną w kosteczkę szynką Serrano.
Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl