Przepis Basi Ritz.
Składniki:
- 1 jajko
- Kurki (spora garść)
- kilka szparagów
- 1 Cukinia baby
- garśc pomidorków koktajlowych
- Świeże zioła: tymianek, pietruszka, koperek
- Chili- odrobina
- Ząbek czosnku
- Ocet
- Sól
- Oliwa z oliwek
- Kostki lodu
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią rozgnieciony ząbek czosnku, oczyszczone kurki, drobno posiekane pomidorki, odrobinę chili i zioła. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy. Na koniec dodajemy główki szparagów i pokrojoną w płatki cukinię baby.
- Całość podsmażamy kilka minut.
- Do pół litra wody wlewamy 3 łyżki octu i dodajemy 3 łyżki soli, mieszamy, gotujemy aż osiągnie temperaturę 90 st. C. Jajko wbijamy do filiżanki uważając, żeby żółtko się nie rozlało. Trzepaczką robimy w wodzie wir i w sam jego środek delikatnie wlewamy jajko. Gotujemy ok. 2 minuty. Następnie łyżką cedzakową wyciągamy jajko i wkładamy je do wody z lodem. W ten sposób nie dopuścimy do stwardnienia żółtka.
- Wyjmujemy warzywa z patelni i układamy je na talerzu. Kładziemy na nie jajko.
Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl