Masterchef – Jajko w koszulce podane na kurkach z główkami szparagów i płatkami cukinii z ziołami (odc. 2)

Jajko w koszulce podane na kurkach z główkami szparagów i płatkami cukinii z ziołami (źródło: masterchef.tvn.pl)

Jajko w koszulce podane na kurkach z główkami szparagów i płatkami cukinii z ziołami (źródło: masterchef.tvn.pl)

Przepis Basi Ritz.

Składniki:

  •  1 jajko
  • Kurki (spora garść)
  • kilka szparagów
  • 1 Cukinia baby
  • garśc pomidorków koktajlowych
  • Świeże zioła: tymianek, pietruszka, koperek
  • Chili- odrobina
  • Ząbek czosnku
  • Ocet
  • Sól
  • Oliwa z oliwek
  • Kostki lodu

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią rozgnieciony ząbek czosnku, oczyszczone kurki, drobno posiekane pomidorki,  odrobinę chili i zioła. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy. Na koniec dodajemy główki szparagów i pokrojoną w płatki cukinię baby.
  2. Całość podsmażamy kilka minut.
  3. Do pół litra wody wlewamy 3 łyżki octu i dodajemy 3 łyżki soli, mieszamy, gotujemy aż osiągnie temperaturę 90 st. C.  Jajko wbijamy do filiżanki uważając, żeby żółtko się nie rozlało. Trzepaczką robimy w wodzie wir i w sam jego środek delikatnie wlewamy jajko. Gotujemy ok. 2 minuty. Następnie łyżką cedzakową wyciągamy jajko i wkładamy je do wody z lodem. W ten sposób nie dopuścimy do stwardnienia żółtka.
  4. Wyjmujemy warzywa z patelni i układamy je na talerzu. Kładziemy na nie jajko.

Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl