Masterchef – Polędwiczki wieprzowe z szynką parmeńską oraz carpaccio z cukinii (odc. 1 – casting)

Polędwiczki wieprzowe z szynką parmeńską oraz carpaccio z cukinii (źródło: masterchef.tvn.pl)

Polędwiczki wieprzowe z szynką parmeńską oraz carpaccio z cukinii (źródło: masterchef.tvn.pl)

Przepis Kingi Paruzel

Składniki:

Polędwiczki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 5-7 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Dodatkowo:

  • 1 cukinia
  • pomidorki koktajlowe

Krem:

  • 2 łyżki kremowego twarożku (np. Philadelphia, mascarpone)
  • 1 łyżka kremowej gorgonzoli
  • 1 łyżka koniaku – opcjonalnie
  • sól i biały pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię pokroić na grube (1 cm) plastry. Każdy posmarować z obu stron oliwą, oprószyć solą oraz pieprzem i usmażyć na patelni (lub upiec w piekarniku).
  2. Polędwiczki wieprzowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na plastry grubości około 2,5-3 cm. Każdy kawałek owinąć plastrem szynki parmeńskiej (przyciętym do szerokości około 3 cm) i spiąć wykałaczką. Następnie oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
  3. Filety smażyć na rozgrzanej patelni z 2-3 łyżkami oliwy,   po 3-4 minuty z każdej strony. Polędwiczki muszą być rumiane. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni  na 15-20 minut

Przygotowanie kremu:

  1. Twarożek i gorgonzolę dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku koniakiem, solą i pieprzem.
  2. Gorące filety z polędwiczek ułożyć na plastrach cukinii i udekorować kremem z gorgonzoli oraz pomidorkiem koktajlowym.

 

Carpaccio:

Składniki:

  • 1 mała, MŁODA I ŚWIEŻA cukinia
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • sól i pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki soku z cytryny/octu 6%/octu balsamicznego
  • 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (bazylia/szczypior/mięta…)

Wykonanie:

  1. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na cieniutkie plasterki (najlepiej na mandolinie lub  tarce do mizerii). Ułożyć na talerzu (jednowarstwowo).
  2. Posypać obficie parmezanem. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić octem i oliwą z oliwek.
  3. Posypać dodatkami (zioła, suszone pomidory, kapary, etc.).
  4. Podawać od razu.

 

Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: master polędwica wieprzowa,polędwiczki w szynce,polędwiczki w szynce parmeńskiej