Masterchef – Chips parmezanowy z wędzonym łososiem i jajkiem z pomarańczowym sosem holenderskim (odc. 1 – casting)

Chips parmezanowy z wędzonym łososiem i jajkiem z pomarańczowym sosem holenderskim (źródło: masterchef.tvn.pl)

Chips parmezanowy z wędzonym łososiem i jajkiem z pomarańczowym sosem holenderskim (źródło: masterchef.tvn.pl)

Przepis Michała Muskały.

Pomarańczowy sos holenderski

Składniki:

  • 1 średnia, dojrzała pomarańcza
  • 2 żółtka
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • Pół łyżeczki białego octu winnego
  • Pół łyżeczki wody
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Wyciskamy sok z pomarańczy, przecedzamy i redukujemy na wolnym ogniu do otrzymania ok. trzech łyżek.
  2. Żółtka z octem i wodą zaczynamy ubijać trzepaczką balonową w misce nad gotującą się wodą. Gdy piana zacznie gęstnieć dodajemy po trochu pokrojone w małe kostki masło ciągle ubijając. Masa powinna być aksamitna. Na koniec, wciąż ubijając  dodać ciepły sok z pomarańczy i dosolić do smaku.

 

Chips parmezanowy

Składniki:

  • Garstka startego parmezanu
  • Pół łyżeczki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
  1. Parmezan wymieszać z mąką, wysypać cienką warstwę na papier do pieczenia i przy pomocy okrągłej obręczy (ausztechera) uformować koło.  Zapiekać w temperaturze 190 stopni C do zarumienienia.
  2. Trzy plastry wędzonego łososia zwinąć w ruloniki, ułożyć razem i przewiązać szczypiorkiem.
  3. Przygotować jajko sadzone na maśle nadając kształt okręgu obręczą kulinarną.
  4. Chips z parmezanu posmarować od spodu odrobiną sosu holenderskiego i ułożyć na talerzu. Na nim ustawić przygotowanego łososia, obok sadzone jajko. Sos holenderski rozlać na jajku. Łososia udekorować czarnym kawiorem, sos roztartymi w moździerzu suszonymi truskawkami z różowym pieprzem.

Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: Masterchef tvn,łosoś w sosie pomarańczowym masterchef