Przepis Aleksandry Niparko.
Składniki:
- średnia pierś z kaczki
- majeranek suszony
- pieprz, sól
- 2 szkl. czarnych porzeczek bez szypułek
- tłuszcz z kaczki
- sól, pieprz
- cukier brązowy
- imbir
- szalotka (opcjonalnie)
- 1 szklanka marchewek młodych
- 1 łyżeczka startej skórki z limonki
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 1 łyżka masła
- 1 ½ łyżeczki cukru brązowego
- sok z limonki
- sól
- 1 szklanka młodych buraczków
- 1 łyżeczka rozmarynu-świeży
- balsam z octu balsamicznego
- miód
- 1 łyżka masła
- sól
Sposób przygotowania:
- Pierś z kaczki natnij w kratkę od strony skóry, zamarynuj z pieprzem i majerankiem. Włóż do lodówki na ok.1 godzinę.
- Młode warzywa wyszoruj i ugotuj al dente w dwóch osobnych rondelkach. Buraczki obierz ze skórki i pokrój większe okazy:)
- Zamarynowaną kaczkę obsmaż na patelni z odrobiną tłuszczu od strony skóry- ok 8 min, z drugiej ok 4 min, włóż do naczynia żaroodpornego i przykryj. Piecz w temperaturze 180 st, sprawdzaj na dotyk: nie może być twarda! W rondelku z buraczkami roztop masło, dodaj rozmaryn i miód, a na koniec ocet balsamiczny. Nie gotuj, bo zgęstnieje za bardzo. Marchewkę przygotuj tak samo jak buraczki (pamiętaj że miód ma się roztopić z masłem), tylko sok z limonki dodaj na sam koniec i nie na ogniu. Odlej tłuszcz ze smażonej kaczki z patelni, dodaj starty imbir, porzeczki, oraz cukier, sól i pieprz do smaku. Przecieraj powoli przez gęste sitko.
- Wszystko podaj ciepłe, polej pierś kaczki sosem porzeczkowym.
Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl
Użytkownicy trafili tutaj szukając: pierś z kaczki masterchef,pierś z kaczki