Przepis Błażeja Koperskiego.
Składniki:
- polędwica wołowa (3 cm kawałki z środkowej części polędwicy)
- cukinia
- 4 ziemniaki
- cytryna
- Parmezan
- Oliwa truflowa
- Pepperoncino
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Cukinię przekrajamy na pół, wyciągamy miąższ i obieraczką do warzyw wycinamy z niej cieniutkie paski, które wyglądem przypominają makaron tagliatelle. Wrzucamy paski cukinii do miseczki, wciskamy sok z cytryny, dodajemy pepperoncino, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz. Odstawiamy na 15 minut.
- Steki z polędwicy delikatnie nacieramy oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy z obu stron. Na rozgrzana patelnię grillową kładziemy steki i każdą stronę smażymy ok. 2,5 minuty. Zdejmujemy z patelni, odstawiamy na 4 minuty, żeby mięso odpoczęło.
- Z ziemniaków wycinamy 8 równych prostokątów o grubości 2 cm. Oliwę rozgrzewamy w garnku, wkładamy przygotowane ziemniaki na głęboki tłuszcz i czekamy aż się zarumienią. Wyjmujemy je na papierowy ręcznik i dokładnie, delikatnie osuszamy. Następnie przekładamy je do miseczki, dodajemy 2 łyżki oliwy truflowej i 2 łyżki startego parmezanu. Mieszamy delikatnie i układamy na talerzu. Obok kładziemy polędwicę i cukinię. Do sosu, który spłynął z polędwicy dodajemy kilka kropel octu balsamicznego, polewamy mięso tuż przed podaniem.
Zdjęcia i przepis: masterchef.tvn.pl