Potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas pieczenia: 45-60 minut
Składniki:
- gulasz wieprzowy z szynki: 800 g
- cebula pokrojona w piórka: 2 szt.
- czosnek zmiażdżony: 5 ząbków
- bulion drobiowy: 250 ml
- cukier: 40 g
- miód: 1 łyżka
- cytryna pokrojone w grube talarki, ze skórką: 2 szt.
- papryka czerwona, pokrojona na paseczki: 1 szt.
- świeży tymianek: 3 gałązki
- kolendra: 5 łyżek świeżych listków
- kminek: 1 łyżka
- cynamon : szczypta
- gałka muszkatołowa: 1 łyżeczka
- olej rzepakowy: 2 łyżki
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku
Sposób przygotowania:
- Przygotuj: naczynie żaroodporne i garnek przystosowany do zapiekania potraw w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg) lub do 180 stopni C (góra-dół).
- Umyte, osuszone i pokrojone w grube talarki cytryny wrzucamy do niewielkiego garnka. Dodajemy około 40 g cukru, następnie całość zalewamy wodą (woda powinna sięgać poziomu cytryn). Podgotowujemy przez około 10-15 minut, często mieszając, aż skórki cytryn będą miękkie.
- Obrane cebule kroimy w piórka. Paprykę kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy ją na ćwiartki i usuwamy białe błonki. Ćwiartki papryki kroimy w paski. 5 ząbków czosnku przeciskamy przez praskę. Cebulę, czosnek i paprykę odstawiamy na bok.
- Mięso gulaszowe doprawiamy pieprzem i solą. W garnku, który możemy włożyć do piekarnika, lub na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy mięso i mieszamy. Gdy mięso się podsmaży, przekładamy je łyżką cedzakową do naczynia żaroodpornego, do garnka lub na patelnię wkładamy cebulę, paprykę i czosnek. Mieszamy, uważając, by warzywa nie przypaliły się. Gdy warzywa już się podsmażą, ponownie wrzucamy mięso, dodajemy rozgnieciony kminek (1 łyżka), łyżeczkę gałki muszkatołowej i szczyptę cynamonu. Wszystko mieszamy i uważamy, żeby się nie przypaliło. Dodajemy 1 łyżkę miodu i 250 ml bulionu. Mieszamy.
- Jeżeli smażyliśmy na patelni, to całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Garnek lub naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika, wcześniej nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na ok. 45-60 minut. Po 45 minutach sprawdzamy, czy mięso jest gotowe. Jeśli sos zgęstniał, dodajemy 3 posiekane gałązki tymianku, 5 łyżek posiekanej świeżej kolendry oraz kawałki ugotowanych cytryn (bez soku).
- Bardzo delikatnie mieszamy, żeby mięso się nie rozpadło.
- Jeśli sos zbyt mocno wyparuje, możemy dodać odrobinę wody, w której gotowały się cytryny.
Duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 1,5-2 godz.
Składniki:
- suszona kolendra: 10 g
- cynamon mielony: 10 g
- cytryna (tylko skórka): 0,5 szt.
- czosnek roztarty: 1 ząbek
- miód: 2 łyżki
- olej rzepakowy: kilka kropel
- karkówka: 700 g
- czosnek pokrojony: 3 ząbki
- marchewka pokrojona w plastry: 3 szt.
- pietruszka pokrojona w plastry: 4 szt.
- cebula pokrojona w kostkę: 1 szt.
- wino czerwone wytrawne: 150 ml
- mąka pszenna: 30 g
- olej rzepakowy do smażenia : 50 ml
- woda: 200 ml
- świeży tymianek: kilka gałązek
- czosnek posiekany: 2 ząbki
- jabłka, pokrojone na ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych: 2 szt.
- chrzan sarmacki: 40 g
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku
Sposób przygotowania:
- Przygotuj moździerz, naczynie żaroodporne, blachę do pieczenia, sitko, folię spożywczą , papier do pieczenia i blender. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg) lub 180 stopni C (góra-dół).
- Marynata: Do moździerza wrzucamy 10 g suszonej kolendry, 10 g cynamonu, skórkę startą z 1/2 cytryny (wcześniej sparzonej i wyszorowanej), 1 duży lub dwa małe posiekane i roztarte ząbki czosnku oraz 2 łyżki miodu i kilka kropel oleju rzepakowego.
- Wszystko ucieramy na jednolitą masę (ziarna kolendry powinny być dokładnie rozkruszone).
- Karkówka (przygotowanie): Kroimy wzdłuż 3 ząbki czosnku. Umytą i dobrze osuszoną karkówkę nakłuwamy nożem w kilku miejscach i faszerujemy plasterkami pokrojonego czosnku. Mięso przekładamy do miski i nacieramy je marynatą. Miskę z karkówką przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.
- Warzywa: Kroimy pietruszkę, marchew w plastry, a seler i cebulę w kostkę. Siekamy 2 ząbki czosnku. Pietruszkę, marchew i seler odkładamy do osobnej miski. Czosnek i cebulę odstawiamy. Rozgrzewamy patelnię. Do warzyw w misce dodajemy mąkę (około 25-30 g) i dokładnie je obtaczamy. Na patelnię wlewamy olej rzepakowy (ok. 50 ml), dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy do momentu, aż cebula i czosnek się zeszklą. Następnie na patelnię wrzucamy warzywa wcześniej obtoczone w mące. Wszystko razem mieszamy. Dolewamy jeszcze troszkę oleju i dusimy, aż warzywa nabiorą lekko złotego koloru.
- Zrumienione warzywa zalewamy ok. 150 ml czerwonego wytrawnego wina i czekamy, aż wino wyparuje, a sos zacznie gęstnieć. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Jeśli wino się mocno zredukowało, dodajemy wodę. Całą zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Kładziemy karkówkę na warzywach, dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika (160 stopni C – termoobieg). Pieczemy 1,5-2 godzin.
- Mus z pieczonych jabłek: Pokrojone na ćwiartki jabłka, pozbawione gniazd nasiennych, układamy na blasze wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skrapiając olejem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg) i pieczemy aż do miękkości.
- Gdy jabłka są już miękkie, wyciągamy je z piekarnika, przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy na gładką masę. Zmiksowane jabłka przekładamy do sita i przecieramy do miseczki. Do musu dodajemy około 40 g chrzanu. Mieszamy.
- Wyjmujemy karkówkę z piekarnika i kroimy ją na plastry. Najpierw na talerz wykładamy mus i warzywa, a następnie mięso. Całość dekorujemy 1-2 gałązkami świeżego tymianku.
Źródło: kuchnialidla.pl