Pascal kontra Okrasa: Potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami, Duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek (tydzień VIII)

Potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami

Potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami (źródło: kuchnialidla.pl)

Potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami (źródło: kuchnialidla.pl)

Ilość porcji: dla 4 osób

Czas pieczenia: 45-60 minut
Składniki:
  • gulasz wieprzowy z szynki: 800 g
  • cebula pokrojona w piórka: 2 szt.
  • czosnek zmiażdżony: 5 ząbków
  • bulion drobiowy: 250 ml
  • cukier: 40 g
  • miód: 1 łyżka
  • cytryna pokrojone w grube talarki, ze skórką: 2 szt.
  • papryka czerwona, pokrojona na paseczki: 1 szt.
  • świeży tymianek: 3 gałązki
  • kolendra: 5 łyżek świeżych listków
  • kminek: 1 łyżka
  • cynamon :  szczypta
  • gałka muszkatołowa: 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy: 2 łyżki
  • sól:  do smaku
  • pieprz:  do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj: naczynie żaroodporne i garnek przystosowany do zapiekania potraw w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg) lub do  180 stopni C (góra-dół).
  2. Umyte, osuszone i pokrojone w grube talarki cytryny wrzucamy do niewielkiego garnka. Dodajemy około 40 g cukru, następnie całość zalewamy wodą (woda powinna sięgać poziomu cytryn). Podgotowujemy przez około 10-15 minut, często mieszając, aż skórki cytryn będą miękkie.
  3. Obrane cebule kroimy w piórka. Paprykę kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy ją na ćwiartki i usuwamy białe błonki. Ćwiartki papryki kroimy w paski. 5 ząbków czosnku przeciskamy przez praskę. Cebulę, czosnek i paprykę odstawiamy na bok.
  4. Mięso gulaszowe doprawiamy pieprzem i solą. W garnku, który możemy włożyć do piekarnika, lub na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy mięso i mieszamy. Gdy mięso się podsmaży, przekładamy je łyżką cedzakową do naczynia żaroodpornego, do garnka lub na patelnię wkładamy cebulę, paprykę i czosnek. Mieszamy, uważając, by warzywa nie przypaliły się. Gdy warzywa już się podsmażą, ponownie wrzucamy mięso, dodajemy rozgnieciony kminek (1 łyżka), łyżeczkę gałki muszkatołowej i szczyptę cynamonu. Wszystko mieszamy i uważamy, żeby się nie przypaliło. Dodajemy 1 łyżkę miodu i 250 ml bulionu. Mieszamy.
  5. Jeżeli smażyliśmy na patelni, to całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  6. Garnek lub naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika, wcześniej nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na ok. 45-60 minut. Po 45 minutach sprawdzamy, czy mięso jest gotowe. Jeśli sos zgęstniał, dodajemy 3 posiekane gałązki tymianku, 5 łyżek posiekanej świeżej kolendry oraz kawałki ugotowanych cytryn (bez soku).
  7. Bardzo delikatnie mieszamy, żeby mięso się nie rozpadło.
  8. Jeśli sos zbyt mocno wyparuje, możemy dodać odrobinę wody, w której gotowały się cytryny.

 

Duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek

Duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek (źródło: kuchnialidla.pl)

Duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek (źródło: kuchnialidla.pl)

Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 1,5-2 godz.

Składniki:

  • suszona kolendra: 10 g
  • cynamon mielony: 10 g
  • cytryna (tylko skórka): 0,5 szt.
  • czosnek roztarty: 1 ząbek
  • miód: 2 łyżki
  • olej rzepakowy:  kilka kropel
  • karkówka: 700 g
  • czosnek pokrojony: 3 ząbki
  • marchewka pokrojona w plastry: 3 szt.
  • pietruszka pokrojona w plastry: 4 szt.
  • cebula pokrojona w kostkę: 1 szt.
  • wino czerwone wytrawne: 150 ml
  • mąka pszenna: 30 g
  • olej rzepakowy do smażenia : 50 ml
  • woda: 200 ml
  • świeży tymianek:  kilka gałązek
  • czosnek posiekany: 2 ząbki
  • jabłka, pokrojone na ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych: 2 szt.
  • chrzan sarmacki: 40 g
  • sól:  do smaku
  • pieprz:  do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj moździerz, naczynie żaroodporne, blachę do pieczenia, sitko, folię spożywczą , papier do pieczenia i blender. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg) lub 180 stopni C (góra-dół).
  2. Marynata: Do moździerza wrzucamy 10 g suszonej kolendry, 10 g cynamonu, skórkę startą z 1/2 cytryny (wcześniej sparzonej i wyszorowanej), 1 duży lub dwa małe posiekane i roztarte ząbki czosnku oraz 2 łyżki miodu i kilka kropel oleju rzepakowego.
  3. Wszystko ucieramy na jednolitą masę (ziarna kolendry powinny być dokładnie rozkruszone).
  4. Karkówka (przygotowanie): Kroimy wzdłuż 3 ząbki czosnku. Umytą i dobrze osuszoną karkówkę nakłuwamy nożem w kilku miejscach i faszerujemy plasterkami pokrojonego czosnku. Mięso przekładamy do miski i nacieramy je marynatą. Miskę z karkówką przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.
  5. Warzywa: Kroimy pietruszkę, marchew w plastry, a seler i cebulę w kostkę. Siekamy 2 ząbki czosnku. Pietruszkę, marchew i seler odkładamy do osobnej miski. Czosnek i cebulę odstawiamy. Rozgrzewamy patelnię. Do warzyw w misce dodajemy mąkę (około 25-30 g) i dokładnie je obtaczamy. Na patelnię wlewamy olej rzepakowy (ok. 50 ml),  dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy do momentu, aż cebula i czosnek się zeszklą. Następnie na patelnię wrzucamy warzywa wcześniej obtoczone w mące. Wszystko razem mieszamy. Dolewamy jeszcze troszkę oleju i dusimy, aż warzywa nabiorą lekko złotego koloru.
  6. Zrumienione warzywa zalewamy ok. 150 ml czerwonego wytrawnego wina i czekamy, aż wino wyparuje, a sos zacznie gęstnieć. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.  Jeśli wino się mocno zredukowało, dodajemy wodę. Całą zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  7. Kładziemy karkówkę na warzywach, dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika (160 stopni C – termoobieg). Pieczemy 1,5-2 godzin.
  8. Mus z pieczonych jabłek: Pokrojone na ćwiartki jabłka, pozbawione gniazd nasiennych, układamy na blasze wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skrapiając olejem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg) i pieczemy aż do miękkości.
  9. Gdy jabłka są już miękkie, wyciągamy je z piekarnika, przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy na gładką masę. Zmiksowane jabłka przekładamy do sita i przecieramy do miseczki. Do musu dodajemy około 40 g chrzanu. Mieszamy.
  10. Wyjmujemy karkówkę z piekarnika i kroimy ją na plastry. Najpierw na talerz wykładamy mus i warzywa, a następnie mięso. Całość dekorujemy 1-2 gałązkami świeżego tymianku.

Źródło: kuchnialidla.pl