Masterchef: Karp na warzywach w kokilce z papieru ryżowego ze świeżą sałatką (odc. 3)

Karp na warzywach w kokilce z papieru ryżowego ze świeżą sałatką

Przepis Michała Muskały

Składniki:

  • filet z karpia ze skórą
  • 100 ml piwa
  • 1 papryka
  • ½ małego pora
  • ½ małego selera
  • 1 cytryna
  • ½ ogórka
  • kiełki rzodkiewki
  • czarny sezam
  • papryczka chili
  • sok z grejpfruta
  • masło
  • mąka
  • kolendra
  • papier ryżowy
  • sól
  • cukier
  • oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Marynata: 100 ml piwa, kilka paseczków ostrej papryki, łyżka oliwy, sok z ćwiartki cytryny, 2 szczypty soli. Filety włożyć do marynaty na 15 minut.
  2.  ½ żółtej papryki- pociąć w paski, ½ małego selera- pociąć w paski, ½ małego pora (pokroić w półtalarki), Kilka listków kolendry- drobno posiekać.
  3. Warzywa podsmażyć na 1 łyżce masła, wlać na patelnię całą marynatę z fileta, wszystko zredukować.
  4. Na drugiej patelni, rozpuścić 1 łyżkę masła, ułożyć filety oprószone mąką (tylko ze strony skóry). Smażyć z dwóch stron, aż się zarumienią.
  5. Rozgrzać piekarnik do 180 o. Kokilkę ceramiczną wyłożyć, delikatnie nasączonym wodą, papierem ryżowym. Ułożyć na nim warzywa, a na nich prostokąty fileta z karpia. Zagnieść brzegi papieru ryżowego do środka i wstawić do piekarnika na 7 minut.

Sałatka:

  1. Pół ogórka pokroić w słupki (obrać ze skórki, bez pestek), dodać garstkę kiełków rzodkiewki, pół łyżeczki czarnego sezamu, bardzo drobno posiekaną papryczkę chili (odrobinę, dosłownie na czubku noża),  łyżeczkę soku z grapefruita, odrobinę soli i szczyptę cukru.
  2. Wyjąć z kokilki karpia z warzywami zapieczonego w papierze ryżowym, ułożyć na talerzu, a obok serwować sałatkę.

Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl