Przepis Aleksandry Niparko
Składniki:
- Filet z karpia
- 1 Pomidor
- 1/3 cebuli
- Ok. 2 ząbki czosnku
- Skórka z grapefruita
- Sok z cytryny
- Tymianek
- Kolendra
- Czosnek
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Masło ziołowe: masło rozgnieść z tymiankiem, kolendrą, czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.
- Filet z karpia posolić, dodać pieprz, obsmażyć od strony skóry na oleju lub maśle. Po obsmażeniu na filet położyć masło ziołowe i zapiekać w piekarniku w temperaturze 200 stopni C, pod przykryciem, przez ok. 12 minut.
- Sos pomidorowy: Posiekać cebule z czosnkiem, podsmażyć, dodać pokrojoną paprykę (ok. garści), na koniec dodać pomidory (bez skóry) pokrojone w kostkę i ok. ½ łyżeczki ostrej papryki.
Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl