Masterchef: Filet z karpia z ziołami i sosem pomidorowym (odc. 3)

Filet z karpia z ziołami i sosem pomidorowym

 Przepis Aleksandry Niparko

 Składniki:

  • Filet z karpia
  • 1 Pomidor
  • 1/3 cebuli
  • Ok. 2 ząbki czosnku
  • Skórka z grapefruita
  • Sok z cytryny
  • Tymianek
  • Kolendra
  • Czosnek
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Masło ziołowe: masło rozgnieść z tymiankiem, kolendrą, czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.
  2. Filet z karpia posolić, dodać pieprz, obsmażyć od strony skóry na oleju lub maśle. Po obsmażeniu na filet położyć masło ziołowe i zapiekać w piekarniku w temperaturze 200 stopni C, pod przykryciem, przez ok. 12 minut.
  3. Sos pomidorowy: Posiekać cebule z czosnkiem, podsmażyć, dodać pokrojoną paprykę (ok. garści), na koniec dodać pomidory (bez skóry) pokrojone w kostkę i ok. ½ łyżeczki ostrej papryki.

Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl