Pascal kontra Okrasa: Panierowany Camembert z migdałami i pistacjami, Pieczony Camembert z warzywami i kurczakiem (tydzień X)

 

Panierowany Camembert z migdałami i pistacjami

Panierowany Camembert z migdałami i pistacjami (źródło: kuchniallidla.pl)

Panierowany Camembert z migdałami i pistacjami (źródło: kuchniallidla.pl)

Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 15-20 minut
Czas gotowania: 15 minut

Składniki:

  • ser Camembert w temperaturze pokojowej: 2 szt.
  • miąższ chleba zwykłego: 160 g
  • ciastka „Floretki”: 100 g
  • pistacje bez łupinek: 20 g
  • mielone migdały: 1 łyżka
  • jajka „M”: 2 szt.
  • mąka pszenna typu 450: 20 g
  • sól:  szczypta
  • pieprz:  szczypta
  • olej roślinny: 1 l
  • mix sałat: 1 opakowanie
  • szparagi ze słoika, każdy pokrojony na 8 części: 2 szt.
  • szynka Szwarcwaldzka: 4 plastry
  • miód: 1 łyżeczka
  • musztarda Dijon: 1 łyżeczka
  • ocet biały: 2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek: 4 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj: blender lub malakser,  ręcznik papierowy i naczynie żaroodporne. Rozgrzej piekarnik do 80 stopni C (termoobieg).
  2. Panierowany camembert: Do malaksera wrzucamy 20 g pistacji bez łupinek i 1 łyżkę (ok. 20 g) mielonych migdałów. Miąższ białego chleba łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera (malaksera). Dodajemy 100 g ciastek korzennych „Floretki”, pokruszonych w dłoniach. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy, żeby uzyskać panierkę o sypkiej konsystencji.
  3. Całą panierkę wykładamy na czysty talerz. Do czystej miski wbijamy 2 jajka, za pomocą widelca roztrzepujemy żółtko i białko na jednolitą masę, dodajemy sól i pieprz.
  4. 20 g mąki przesypujemy do czystej miseczki. Oba sery kroimy na 8 części (każdy na 8, w sumie 16 kawałków).
  5. Każdy kawałek sera obtaczamy najpierw dokładnie w mące. Po usunięciu nadmiaru mąki z kawałków camemberta obtaczamy je w roztrzepanym jajku, używając do tej czynności widelca. Następnie kawałki sera obtaczamy w naszej panierce. Możemy zrobić drugą warstwę panierki. Kawałki sera muszą być bardzo dokładnie oblepione panierką. Przygotowujemy naczynie żaroodporne i ręcznik papierowy. Do garnka wlewamy 1 litr oleju roślinnego, podgrzewamy. Olej powinien mieć 180 stopni C, wrzucamy ser w panierce na głęboki tłuszcz (każdy kawałek powinien być w tłuszczu około 10-20 sekund, aż ser nabierze rumianego koloru).
  6. Jeśli smażymy partiami i serki, które upiekły się wcześniej, musieliśmy odłożyć, całość wkładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego ręcznikiem papierowym i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni C (w celu utrzymania temperatury sera) na kilka minut.
  7. Sałatka: 6 pomidorków truskawkowych kroimy na ćwiartki, odkładamy na bok. 2 szparagi ze słoika kroimy – każdy na 8 kawałków.  Odstawiamy. Vinegret: Mieszamy razem 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę musztardy, 4 łyżeczki oliwy i 2 łyżeczki octu białego. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
  8. Sałatę wrzucamy do miski, dodajemy vinegret, mieszamy. Dodajemy 6 kawałeczków pomidorków na porcję, 4 kawałeczki szparagów, szynkę szwarcwaldzką (1 plaster na porcję).
  9. Na koniec na sałatę wykładamy 4 porcje sera.

 

Pieczony Camembert z warzywami i kurczakiem

Pieczony Camembert z warzywami i kurczakiem (źródło: kuchnialidla.pl)

Pieczony Camembert z warzywami i kurczakiem (źródło: kuchnialidla.pl)

Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: około 1 h

Składniki:

  • ser Camembert : 250 g
  • piersi kurczaka : 4 szt.
  • boczek parzony: 12 plastrów
  • czosnek: 3 ząbki
  • świeży tymianek: 8 gałązek
  • marchew, pokrojona na ćwiartki lub na sześć części: 250 g
  • pietruszka, pokrojona na ćwiartki lub na sześć części: 250 g
  • oliwa z oliwek: 45 ml
  • sól:  szczypta
  • biały pieprz:  szczypta
  • natka pietruszki, drobno pokrojona : 30 g
  • wino białe wytrawne: 50 ml
  • pistacje, pokruszone za pomocą noża : 30 g
  • śmietana kwaśna 18 % : 200 ml
  • musztarda Dijon: 10 g

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj: folię aluminiową, blender, papier i 2 blachy do pieczenia i wykałaczkę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (góra-dół).
  2. Warzywa: Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C (góra-dół). Obieramy marchew i pietruszkę, odkrawamy końcówki, następnie kroimy je wzdłuż na ćwiartki (jeśli warzywa są grube, kroimy na sześć części). Oddzielamy marchewkę od pietruszki, zalewamy warzywa oliwą z oliwek. Rozgniatamy 2 ząbki czosnku z łupiną – jeden dodajemy do marchewki, drugi do pietruszki. Kroimy 6 gałązek świeżego tymianku, dodajemy jedną połowę do marchewki, drugą połowę do pietruszki. Warzywa przyprawiamy pieprzem i solą.
  3. Bierzemy kawałek folii aluminiowej, składamy ją na pół, następnie każdą krawędź składamy przynajmniej 3 razy i mocno dociskamy, tworząc w ten sposób kieszonkę. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem folii. Do każdej z kieszonek osobno wkładamy zamarynowane w oliwie i ziołach pietruszkę i marchewkę, szczelnie zamykamy obie kieszonki, kładziemy na blaszce z piekarnika i pieczemy mniej więcej 30 minut (jeśli po ½ h warzywa będą twarde, należy je piec 10 minut dłużej).
  4. Kurczak: Każdą z piersi kurczaka (wcześniej dobrze umytych i osuszonych) kroimy w poprzek na 3 części. Mięso doprawiamy drobno posiekanymi 3 gałązkami tymianku, solą i pieprzem. Kurczaka polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Całość dokładnie nacieramy oliwą i przyprawami. Każdy kawałek kurczaka zawijamy w plaster boczku. Kawałki kurczaka wykładamy na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Camembert: Ścinamy bardzo cienko górną warstwę sera Camembert. Doprawiamy: obrany i posiekany ząbek czosnku oraz 2 gałązki tymianku rozkładamy na serze i lekko dociskamy. Odcinamy pasek papieru do pieczenia (pergaminu) i owijamy nim ser dookoła. Papier przypinamy do sera wykałaczką. Ser skrapiamy jeszcze odrobiną oliwy i posypujemy solą i pieprzem.
  6. Całość przykrywamy wcześniej odciętą górną warstwą sera. Kładziemy na blasze z kawałkami kurczaka. Wkładamy wszystko razem do piekarnika na mniej więcej 25–30 minut.
  7. Sos: Pistacje delikatnie kruszymy za pomocą noża. Por kroimy na mniejsze kawałki (wzdłuż na 4 części, a następnie w nieco grubszą kostkę). Nalewamy odrobinę oliwy do garnka. Wrzucamy por, który musimy tylko zeszklić (por nie może się przypalić). Do garnka dodajemy pistacje. Wszystko zalewamy białym winem. Czekamy, aż wino się zredukuje. Śmietanę przed dodaniem do sosu doprawiamy odrobiną soli. Gdy wino już się zredukowało, dodajemy gęstą kwaśną śmietanę. Mieszamy i zmniejszamy zupełnie ogień – śmietana musi się tylko zagotować, nie musi się redukować. Pęczek natki pietruszki kroimy drobno i dodajemy wtedy, gdy śmietana się już zagotuje. Garnek z sosem zdejmujemy z ognia. Mieszamy. Dodajemy sól i pieprz. Za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy wodę. Sos doprawiamy musztardą i dokładnie mieszamy trzepaczką. Sos ponownie podgrzewamy. Mieszamy i po zagotowaniu wyłączamy ogień pod garnkiem.
  8. Warzywa, kurczaka i ser wyjmujemy z piekarnika. Ostrożnie otwieramy kieszonki z folii aluminiowej z warzywami. Marchewkę i pietruszkę układamy na talerzu, dokładamy kurczaka. Całość polewamy sosem. Na osobnym talerzyku podajemy ser.

Źródło: www.kuchnialidla.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: benedetta camembert,pieczony camembert pascal,zapiekany camembert w piekarniku