Herbatniki z imbirem

Składniki:

  • 150 g miodu
  • 90 g ciemnego cukru
  • 30 g masła
  • 375 g przesianej mąki
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • Szczypta mielonych goździków
  • Szczypta mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wymieszać miód i cukier, masło roztopić mieszając. Odstawić do schłodzenia. W misie połączyć 2/3 mąki, przyprawy, żółtko i mieszankę miodową. Sodę rozpuścić w łyżce letniej wody i dolać do całości. Dodać pozostałą mąkę, powoli ugnieść gęste ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wycinać ciasteczka i ułożyć na posmarowanym tłuszczem papierze. Piec około 12 minut w temperaturze 160 stopni.

Źródło: Imbir mielony Kotanyi