Składniki:
- 150 g miodu
- 90 g ciemnego cukru
- 30 g masła
- 375 g przesianej mąki
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- Szczypta mielonych goździków
- Szczypta mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wymieszać miód i cukier, masło roztopić mieszając. Odstawić do schłodzenia. W misie połączyć 2/3 mąki, przyprawy, żółtko i mieszankę miodową. Sodę rozpuścić w łyżce letniej wody i dolać do całości. Dodać pozostałą mąkę, powoli ugnieść gęste ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wycinać ciasteczka i ułożyć na posmarowanym tłuszczem papierze. Piec około 12 minut w temperaturze 160 stopni.
Źródło: Imbir mielony Kotanyi