Składniki:
- 3 ziemniaki
- 20 dag białej fasoli perłowej
- 3 pomidory
- 10 dag ryżu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 10 dag startego żółtego sera
Sposób przygotowania:
Białą fasolę namoczyć na noc. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Pomidory obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Ziemniaki i fasolę zalać 6 szklankami wody, gotować 20 minut. Po tym czasie dodać opłukany ryż oraz pomidory doprawić do smaku solą i gotować następne 20 minut. Zmiażdżony czosnek utrzeć z masłem oraz ziołami prowansalskim i włożyć do wazy. Ser wrzucić do gorącej zupy, przyprawić zupę do smaku, wymieszać, wlać do wazy.
Źródło: Prymat Zioła prowansalskie