Zupa fasolowa

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 20 dag białej fasoli perłowej
  • 3 pomidory
  • 10 dag ryżu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 10 dag startego żółtego sera
Sposób przygotowania:

Białą fasolę namoczyć na noc. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Pomidory obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Ziemniaki i fasolę zalać 6 szklankami wody, gotować 20 minut. Po tym czasie dodać opłukany ryż oraz pomidory doprawić do smaku solą i gotować następne 20 minut. Zmiażdżony czosnek utrzeć z masłem oraz ziołami prowansalskim i włożyć do wazy. Ser wrzucić do gorącej zupy, przyprawić zupę do smaku, wymieszać, wlać do wazy.

Źródło: Prymat Zioła prowansalskie