Składniki:
- 200 g migdałów
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 200 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat migdałowy
Sposób przygotowania:
Prostokątną formę o długości 25 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, odłożyć 50 g, resztę zemleć. Masło utrzeć dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypywać do masła z żółtkami ucierając. Dodać migdały, 6 kropli aromatu migdałowego. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z przygotowaną masą. Ciasto wyłożyć do formy, wygładzić powierzchnię, ułożyć pozostałe migdały. Piec w temperaturze 180-200 stopni około 55 minut.
Źródło: Dr. Oetker Proszek do pieczenia