Ziele angielskie to nic innego jak owoce rośliny zwanej korzennikiem lekarskim. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Karaibów. Do Europy przywiózł je Krzysztof Kolumb, który pomylił go z pieprzem, który jst bardzo podobny w wyglądzie.
Ziele angielskie ma bogaty, korzenny smak, dość ostry smak.
Ziele angielskie wykorzystujemy w kuchni do:
- mięs (całe ziarna),
- drobiu (całe ziarna),
- ryb (całe ziarna),
- sosów (całe ziarna),
- zup (całe ziarna),
- kiszonek (całe ziarna),
- przetworów warzywnych, m.in. sałatek (całe ziarna),
- kiełbas i wędlin (zmielony)
- likierów (zmielony)
- dżemów (zmielony)
- ciast (zmielony).
Ziele angielskie po angielsku nosi nazwę all-spice.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: ziele angielskie,ziele angielskie po angielsku