Przyprawy świata: Ziele angielskie

Ziele angielskieZiele angielskie to nic innego jak owoce rośliny zwanej korzennikiem lekarskim. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Karaibów. Do Europy przywiózł je Krzysztof Kolumb, który pomylił go z pieprzem, który jst bardzo podobny w wyglądzie.

Ziele angielskie ma bogaty, korzenny smak, dość ostry smak.

Ziele angielskie wykorzystujemy w kuchni do:

  • mięs (całe ziarna),
  • drobiu (całe ziarna),
  • ryb (całe ziarna),
  • sosów (całe ziarna),
  • zup (całe ziarna),
  • kiszonek (całe ziarna),
  • przetworów warzywnych, m.in. sałatek (całe ziarna),
  • kiełbas i wędlin (zmielony)
  • likierów (zmielony)
  • dżemów (zmielony)
  • ciast (zmielony).

Ziele angielskie po angielsku nosi nazwę all-spice.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: ziele angielskie,ziele angielskie po angielsku