Przyprawy świata: Pieprz kolorowy

Pieprz kolorowyPieprz kolorowy to mieszanka pieprzy uprawianych głównie w południowej i południowo-wschodniej Azji. Jagody pieprzu zbierane w różnych fazach dojrzałości owoców i poddawane innej obróbce – dzięki temu różnią się one swoimi walorami smakowymi i kolorem.

Zazwyczaj pieprz kolorowy składa się z mieszanki pieprzu czarnego, białego, zielonego i różowego (lub czerwonego). Taka mieszanka ma wyrazisty korzenny, lekko odświeżający smak i intensywny aromat.

Pieprz kolorowy wykorzystujemy w kuchni do:

  • generalnie do wszystkich tych potraw, do których wykorzystujemy zwykły czarny pieprz,
  • mięs,
  • ryb,
  • zup,
  • sosów,
  • marynat,
  • sałatek,
  • mięs pieczonych i steków (grubo zmielony),
  • do przyozdabiania potraw, np. kanapek.