Polski Turniej Wypieków: Sernik krakowski (odc. 1)

Składniki na ciasto kruche:

  • 1 strąk wanilii
  • 125 g cukru pudru
  • 250 g mąki
  • 125 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 jajko

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu
  • 8 jajek, oddzielnie żółtka i białka
  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g rodzynek
  • 1 roztrzepane jajko

 

Sposób przygotowania ciasta kruchego:

1. Strąk wanilii przekroić wzdłuż na pół i nożykiem zeskrobać nasionka. W misce wymieszać nasionka wanilii i cukier. Mąkę przesiać na stolnicę. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i rozcierać palcami, aż uformują się grudki.

2. Pośrodku uformować wgłębienie. Wybić do niego jajko i posypać cukrem z wanilią.

3. Mieszać tylko do czasu, aż składniki się połączą. Nie wyrabiać długo.

4. Ciasto wygniatać, aż będzie gładkie.

5. Uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

6. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Prostokątną formę cienko posmarować masłem. Z ciasta odkroić 1/4, resztę cienko rozwałkować prostokątny placek i wyłożyć nim dno i boki formy, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.

Sposób przygotowania masy serowej:

1. Twaróg zemleć i odstawić. Masło wyłożyć do dużej miski, dodać 200 g cukru i cukier waniliowy, utrzeć na krem. Ucierając dodawać po 1 żółtku, a następnie po około 200 g twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta.

2. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać pozostały cukier. Połowę piany dodać do masy serowej i wymieszać. Dodać rodzynki, mąkę ziemniaczaną i pozostałą pianę. Delikatnie wymieszać.

Ciasto wyjąć z piekarnika. Rozłożyć na nim masę serową i wyrównać powierzchnię. Pozostałe ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i radełkiem pokroić na paski szerokości 1 cm. Z pasków ciasta ułożyć na serze kratkę i posmarować roztrzepanym żółtkiem. Sernik wstawić do piekarnika i piec 50 -60 minut.