Ugotowani – Częstochowa: Sylwia, Małgorzata, Kacper, Andrzej (odc. 6, sezon 3)

Przepisy Sylwi Trapp

PRZYSTAWKA: Krem z soczewicy z grzankami

Przepisy Sylwi Trapp, 3. edycja, Częstochowa

Składniki:

•    0,5 kg soczewicy
•    1 duża cebula
•    2 łyżki masła
•    1,5 litra wody
•    curry
•    pieprz,
•    sól
•    kozieradka
•    bagietka z masłem czosnkowym

Sposób przygotowania:

Soczewicę płuczemy i moczymy około 10 minut. W tym czasie kroimy cebulę i podsmażamy do złotego koloru na maśle z dodatkiem curry (ilość curry według uznania). Soczewicę przekładamy do garnka z wodą. Gotujemy do miękkości, dodajemy przygotowaną wcześniej cebulkę, pieprz, sól i kozieradkę do smaku. Całość miksujemy. Krem możemy podawać z gorącą bagietką z masłem czosnkowym.

DANIE GŁÓWNE: Świnka i kurka w różnych odsłonach

Składniki:

•    1 kg karkówki
•    1 kg filetów z kurczaka
•    1 kg ryżu jaśminowego
•    2 cebule
•    4-5 pieczarek
•    1 papryka
•    kolendra świeża
•    sól
•    pieprz
•    garam masala
•    oliwa z oliwek
•    ocet balsamiczny

Marynata do karkówki:

Składniki:

•    szklanka czerwonego wina (może być pół wytrawne, albo półsłodkie)
•    5 łyżek oliwy z oliwek
•    pół szklanki wody
•    2-3 łyżki octu balsamicznego (wino, wodę, oliwę, ocet mieszamy razem)
•    goździki
•    chili
•    sól, liść laurowy
•    ziele angielskie (zmielone)
•    tymianek
•    czarny pieprz,
•    ziarna kolendry
•    jałowiec (odrobina)
•    cukier

Sposób przygotowania:

Pokrojone w plastry mięso nacieramy zmielonymi w moździerzu przyprawami, układamy płasko w naczyniu i zalewamy marynatą. Tak przygotowane mięso powinno leżeć w chłodnym miejscu około 10 godzin. Ryż jaśminowy wsypujemy do garnka z rozgrzaną łyżką masła i dwiema szczyptami kurkumy. Przez około 30 sekund prażymy suchy ryż dokładnie mieszając tak, aby każde ziarenko połączyło się z masłem i przyprawą. Należy uważać, aby ryż się nie przypalił. Ma wyglądać na szklisty. Następnie dolewamy 2-3 szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i zmniejszamy temperaturę. Gotujemy około 15-20 minut. Karkówkę przekładamy do foliowego rękawa i pieczemy w piekarniku około godziny w temperaturze 180°C. Piersi z kurczaka kroimy i doprawiamy solą, pieprzem,  mieszanką garam masala, oliwą z oliwek, octem balsamicznym. Smażymy na patelni teflonowej, najlepiej grillowej wraz z pieczarkami, cebulą i papryką. Czas smażenia 15-20 minut. Gotowe mięsa podajemy z ryżem i surówkami.

Surówka nr 1

Składniki:

•    kapusta pekińska, (jeśli duża, to może być pół główki)
•    1 kalarepa
•    1 jabłko
•    1 marchewka
•    1 jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

Kapustę pekińską kroimy drobno, resztę warzyw trzemy na tarce, doprawiamy cukrem, pieprzem ziołowym, sokiem z cytryny, solą, jogurtem.

Surówka nr 2

Składniki:

•    1 duży ogórek świeży
•    2 ogórki konserwowe
•    2 ogórki kiszone

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone powinny być podobnej wielkości, co konserwowe. Jeśli są duże, można dodać po jednym. Ogórki kroimy w kostkę doprawiamy oliwą z oliwek, dodajemy sól, pieprz, estragon do smaku.

DESER: Dulce de coco

Przepisy Małgorzaty Siadlak, 3. edycja, Częstochowa

Składniki:

•    2 duże oscypki
•    1 bagietka
•    4 łyżeczki żurawiny
•    2 średnie pomidory
•    odrobina masła

Dekoracja:

Składniki:

•    marchewka
•    zielony ogórek
•    listki bazylii
•    4 pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:

Oscypka kroimy w plastry o grubości jednego centymetra, bagietkę w skośne kromki. Pomidory kroimy w plastry o grubości około dwóch centymetrów. Bagietkę smarujemy masłem, zapiekamy na grzanki. Równocześnie podpiekamy dwustronnie pomidory i grillujemy oscypki. Na podgrzanym i udekorowanym talerzu z łyżką żurawiny, układamy po 3 plastry grillowanego oscypka, na których kładziemy po jednym podsmażonym plastrze pomidora. Podajemy z gorącymi grzankami z bagietki.

DANIE GŁÓWNE: Mięsno-warzywne divertimento

Składniki:

•    80 dag cielęciny
•    6 średnich marchewek
•    3 średnie pietruszki
•    4 cebule
•    1 puszka zielonego groszku
•    2 liście laurowe
•    sok z ćwiartki cytryny
•    2 łyżki śmietany
•    1 łyżka mąki lub 2 łyżki, jeśli chcemy, aby sos był bardziej gęsty
•    3 łyżki oliwy
•    sól
•    pieprz
•    odrobina curry
•    łyżka przyprawy uniwersalnej

Sposób przygotowania:

Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę następnie wkładamy natartą wcześniej uniwersalną przyprawą cielęcinę i dodajemy liście laurowe. Następnie kroimy marchewkę, pietruszkę i cebulę w  pół centymetrowe plastry. Po 25 minutach do garnka z cielęciną wrzucamy warzywa, przekładając na przemian warstwy marchewki, pietruszki i cebuli, przyprawiając wszystko solą, pieprzem, odrobiną curry. Jeśli naturalny sos z warzyw i cielęciny wyparuje, dolewamy wodę. Kiedy warzywa zmiękną wrzucamy zielony groszek. Całość doprawiamy mąką, śmietaną i sokiem z cytryny. Dodatkiem do cielęciny w potrawce są prażuchy.

Prażuchy

Składniki:

•    1,5 kg ziemniaków
•    5 łyżek mąki
•    ząbek czosnku
•    sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy, odcedzamy wodę, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i mąkę. Następnie przykrywamy pokrywką i na małym ogniu prażymy przez 2 minuty. Wstrząsamy garnkiem i ponownie prażymy przez 2-3 minuty. Ubijamy ziemniaki na gładką masę. Podajemy w formie np. gałek lodowych lub w inny dowolny sposób wraz z plastrem cielęciny z potrawką warzywną.

DESER: Śmietanowo-serowa coda

PRZYSTAWKA: Jesienna nostalgia
Przepisy Kacpra Nowaka 3. edycja, Częstochowa

Składniki:

•    800 g świeżej lub mrożonej dyni
•    1 duża cebula
•    1 kiszony ogórek
•    80 g masła
•    1/4 litra rosołu lub wywaru z warzyw
•    1 łyżeczka curry
•    2 ząbki czosnku
•    sól
•    pieprz
•    szczypta słodkiej papryki
•    szczypta ostrej papryki
•    8 kromek pieczywa tostowego
•    4 pomidory

Sposób przygotowania:

Na maśle podsmażamy cebulę i czosnek z dodatkiem przypraw oraz pokrojonym kiszonym ogórkiem. Następnie dodajemy dynię i gotujemy na bardzo wolnym ogniu, aż dynia będzie miękka. Doprawiamy do smaku. Całość miksujemy. Krem podajemy gorący na przykład z grzankami z chleba tostowego wyciętymi w gwiazdki i pomidorkami pokrojonymi w kostkę podsmażonymi na oliwie i doprawionymi według uznania.

DANIE GŁÓWNE : Francja elegancja, czyli piersi z klasą

Składniki:

•    2 podwójne piersi z kurczaka
•    2 opakowania ciasta francuskiego
•    4 plastry żółtego sera
•    1 opakowanie świeżego szpinaku
•    2 cebule dymki
•    3 ząbki czosnku
•    bazylia
•    sól
•    pieprz
•    oliwa
•    sok z połówki cytryny
•    1 łyżka musztardy
•    płatki ostrej papryki
•    świeża bazylia,
•    3 ząbki czosnku (do marynaty mięsa)
•    1 jajko

Sposób przygotowania:

Każdą z piersi przecinamy na dwie równe części, nacieramy przygotowaną marynatą i wkładamy na minimum 8 godzin do lodówki. Szpinak myjemy i odsączamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną dymkę, szpinak, przyprawy.  Na koniec dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku. Smażymy 4 – 5 minut, aż sos odparuje. Piersi wyjmujemy z marynaty, od góry nacinamy na całej długości kieszonkę, napełniamy szpinakiem i przykrywamy plastrem żółtego sera. Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów, na każdy płat kładziemy pierś i fantazyjnie zawijamy (np. jak chałkę). Kładziemy na blachę, wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180C.

Sałatka do piersi z klasą

Składniki:

•    mix sałat lub pół sałaty lodowej,
•    1/3 melona miodowego,
•    12 pomidorków koktajlowych,
•    garść orzechów włoskich,
•    1 łyżka parmezanu,
•    oliwa
•    sól,
•    pieprz,
•    szczypta cukru,
•    sos balsamiczny
•    kiełki z rzodkiewki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Melona obieramy ze skóry, kroimy w kostkę lub łyżeczką wycinamy kuleczki. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Orzechy parzymy gorącą wodą. Sałatę lodową kroimy w niezbyt grube paski. Przygotowujemy sos z cytryny i oliwy. Delikatnie mieszamy składniki. Układamy na talerzu, posypujemy parmezanem i dekorujemy kiełkami rzodkiewki.

DESER: Czekoladowy pillow

Składniki:

•    150 g białej czekolady,
•    150 ml śmietany kremówki,
•    1 szklanka świeżych lub mrożonych miękkich owoców (jagód, malin, itp.)
•    fiołki lub bratki miniaturki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Owoce podgrzewamy w rondelku z łyżką cukru – studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i również studzimy. Śmietanę lekko ubijamy, następnie dodajemy ostudzoną czekoladę i owoce – mieszamy i przelewamy do pucharków. Dekorujemy kwiatami i wiórkami czekolady, wstawiamy na minimum 4 godziny do lodówki.

 

Przepisy Andrzeja Olejniczaka

 

PRZYSTAWKA: Przepiórcze gniazdo

Przepisy Andrzeja Olejniczaka, 3. edycja, Częstochowa

Składniki:

•    5 ogórków konserwowych (małych)
•    1 ogórek kiszony
•    4 rzodkiewki
•    1 cebula czerwona
•    1 łosoś wędzony tłusty
•    1 łosoś wędzony chudy
•    2 jajka przepiórcze
•    kawior
•    natka pietruszki
•    1 pęczek kopru
•    2 ząbki czosnku
•    świeży imbir
•    świeży tymianek
•    sałata lodowa
•    kiełki lucerny
•    chleb pumpernikiel
•    przyprawa indyjska,
•    przyprawa uniwersalna,
•    maggi
•    curry
•    kardamon
•    sól
•    pieprz
•    2 łyżki majonezu
•    1 łyżka sosu słodko-kwaśnego

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Łososie drobno siekamy. Następnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Majonez mieszamy z sosem słodko-kwaśnym i dodajemy do wcześniej wymieszanych składników. Doprawiamy przyprawami. Sałatę płuczemy gorącą wodą, aby łatwo odeszły liście. Układamy pastę na liściach sałaty i zawijamy. Następnie kroimy na równe kawałki. Dekorujemy jajkiem przepiórczym i kawiorem, dodajemy kiełki lucerny i małą ilość chleba.
DANIE GŁÓWNE: Warkocz z polędwiczki na czerwonym dywanie

Składniki:

•    2 polędwiczki wieprzowe
•    mąka ziemniaczana
•    1 marchewka
•    1 pietruszka
•    1 papryka
•    1 seler
•    2 podłużne czerwone słodkie papryki
•    1 cebula
•    3 woreczki ryżu parabolicznego
•    kostka bulionowa

Marynata do polędwiczek:

Składniki:

•    1 szklanka mleka
•    2 łyżki maggi
•    1 łyżka sosu sojowego ciemnego
•    świeży imbir
•    3 ząbki czosnku
•    przyprawa indyjska
•    curry
•    sól
•    pieprz
•    kardamon
•    przyprawa uniwersalna

Sos:

Składniki:

•    pół kostki masła
•    mleczko kokosowe
•    sos słodko-kwaśny
•    1 łyżka sosu sojowego ciemnego
•    pół łyżki maggi
•    sól
•    pieprz
•    czosnek
•    świeży imbir

Sposób przygotowania:

Polędwiczki dzielimy na cztery porcje. Nacinamy, aby powstały trzy równe paski.
Obieramy warzywa i dzielimy na dwie równe porcje. Pierwszą część warzyw ścieramy na grubej tarce, solimy, doprawiamy przyprawami i mocno wygniatamy, aby puściły sok. Warzywami przykrywamy polędwiczki i odstawiamy na około trzy godziny. Następnie zalewamy marynatą i odstawiamy na jedną dobę. W osolonej wodzie gotujemy dwie torebki ryżu, trzecią torebkę gotujemy w wodzie z jedną kostką bulionu i szczyptą curry. Papryczki czerwone kroimy na cztery części, zawijamy w folię do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Drugą część warzyw kroimy w paski, doprawiamy i smażymy w woku. Polędwiczki oczyszczamy z warzyw, dobrze osuszamy papierowym ręcznikiem, zaplatamy w warkocz a końcówki posypujemy mąką ziemniaczaną. Pieczemy na rozgrzanym oleju pod przykryciem 3 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z patelni jeszcze ciepłe polędwiczki obtaczamy w mące ziemniaczanej i z powrotem wrzucamy na krótko na głęboki olej. Gotowe mięso wykładamy na upieczone wcześniej papryki, polewamy sosem i podajemy z warzywami z woka oraz ryżem.

DESER: Lody w ciepłym mundurku

Składniki:

•    lody waniliowe
•    świeże maliny
•    świeża mięta
•    serek mascarpone
•    6 białek
•    2 żółtka
•    cukier puder
•    płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Formujemy kulki z lodów waniliowych i wkładamy do zamrażarki nastawionej na bardzo niską temperaturę. Ubijamy pianę z białek. Następnie obtaczamy zamrożone lody w ubitej pianie oraz w migdałach, dobrze ugniatając kulki. Dwukrotnie powtarzamy tę czynność. Obtoczone lody wkładamy do zamrażalnika na minimum jedną dobę. Po wyciągnięciu, lody smażymy na głębokim oleju, tak, aby migdały się zarumieniły. Przed samym podaniem polewamy sosami malinowym i miętowym.

Sos malinowo – miętowy

Składniki:

•    szklanka świeżych lub mrożonych malin
•    świeża mięta (według uznania)
•    cukier puder
•    serek mascarpone
•    2 żółtka

Sposób przygotowania:

Świeżą miętę miksujemy z cukrem pudrem i żółtkiem utartym na kogel-mogel.
Maliny miksujemy i łączymy z odrobiną zmiksowanej mięty, żółtkiem utartym na kogel-mogel i serkiem mascarpone. Gotowymi sosami polewamy lody.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: doradca smaku deser z serka mascarpone i malin Michela Moran