Pasztet z pieczarek

Składniki:

  • 50 dag pieczarek
  • 15 dag wątróbek drobiowych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 3 małe czerstwe bułki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:

Umyte i pokrojone pieczarki udusić razem z pokrojoną cebulą na łyżce oleju. Wątróbki oczyścić, opłukać, obtoczyć w mące i usmażyć na pozostałym oleju. Bułki namoczyć w mleku i odcisnąć. Pieczarki, wątróbki i bułki zmielić. Do masy dodać żółtka, zioła, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać.  Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę i delikatnie mieszając połączyć z masą. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć masę i piec 25-35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po ostudzeniu podawać do pieczywa.

 

Źródło: opakowanie Zioła prowansalskie Prymat