Zrazy z kaszą gryczaną

Składniki:

  • 2 saszetki kaszy gryczanej
  • 300 g wołowiny
  • 4 plasterki  wędzonego boczku
  • 4 ogórki
  • 1 cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • wykałaczki

Sposób przygotowania:

Pokroić wołowinę w cienkie plastry. Każdy płat rozbić, posypać solą i pieprzem. Ogórki i cebulę pokroić w cienkie paski i ułożyć wraz z boczkiem na każdym plastrze. Wołowinę z zawartością zawinąć ciasno w rulon i spiąć wykałaczką. Ułożyć zrazy na gorącym oleju i zarumienić ze wszystkich stron. Następnie zalać je wodą i dusić na wolnym ogniu do miękkości ( ok. 30 minut). Po usunięciu wykałaczek ułożyć zrazy na półmisku i polać sosem. Podawać na gorąco z kaszą gryczaną ugotowaną według przepisu na opakowaniu.

 

 

Źródło: opakowanie kaszy gryczanej Cenos