Składniki:
- 2 saszetki kaszy gryczanej
- 300 g wołowiny
- 4 plasterki wędzonego boczku
- 4 ogórki
- 1 cebula
- olej
- sól
- pieprz
- wykałaczki
Sposób przygotowania:
Pokroić wołowinę w cienkie plastry. Każdy płat rozbić, posypać solą i pieprzem. Ogórki i cebulę pokroić w cienkie paski i ułożyć wraz z boczkiem na każdym plastrze. Wołowinę z zawartością zawinąć ciasno w rulon i spiąć wykałaczką. Ułożyć zrazy na gorącym oleju i zarumienić ze wszystkich stron. Następnie zalać je wodą i dusić na wolnym ogniu do miękkości ( ok. 30 minut). Po usunięciu wykałaczek ułożyć zrazy na półmisku i polać sosem. Podawać na gorąco z kaszą gryczaną ugotowaną według przepisu na opakowaniu.
Źródło: opakowanie kaszy gryczanej Cenos