Łosoś w sosie bazyliowym

Składniki:

  • 4 filety z łososia ( ok. 60 dag)
  • 1 cebula
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 10 dag masła do smażenia

Sposób przygotowania:

Filety umyć, oprószyć solą, przyprawą do ryb, skropić 2 łyżeczkami soku z cytryny i pozostawić na 30 minut. Następnie obsmażyć na 2 łyżeczkach masła, z obu stron na rumiano, zdjąć z patelni i pozostawić w cieple. Cebulę obrać i posiekać. Do tłuszczu pozostałego po smażeniu ryby dodać resztę masła, zeszklić cebulę, oprószyć mąką, wymieszać. Rozprowadzić z winem, dodać bazylię i włożyć porcję ryby. Na małym ogniu dusić około 10 minut pod przykryciem. Przyprawić solą oraz resztą soku z cytryny. Rybę podawać polaną sosem, z ryżem albo ziemniakami oraz zieloną sałatą.

 

Źródło: opakowanie bazylii Prymat