Placki z selera

Składniki:

  • 1 seler ( 35 dag)
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki zsiadłego mleka
  • 2 cebule
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 łyżki oleju
  • sól

Sposób przygotowania:

Seler obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać zsiadłe mleko, mąkę, jaja, drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki i paprykę. Przyprawić solą i starannie wymieszać. Kłaść łyżką na rozgrzany olej małe placuszki i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać polane kwaśną śmietaną lub stopionym masłem.

 

Źródło: opakowanie papryki słodkiej Prymat