Składniki:
- 500 g makaronu rurek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pokrojony na plasterki por
- 200 g pokrojonych w paseczki plasterków wędzonego boczku
- 250 g pokrojonych w ćwiartki małych pieczarek
- 6 łyżek rosołu
- 250 g rozdrobnionego niebieskiego sera pleśniowego
- sól
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente czyli lekko twardawy. Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć pora przez około 2-3 minuty. Dodać boczek i smażyć, aż się zarumieni. Włożyć pieczarki i smażyć całość ok 3-4 minuty. Wlać rosół, dodać makaron, ser pleśniowy i zioła prowansalskie. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Całość podgrzewać delikatnie mieszając, aż ser się roztopi.
Źródło: opakowanie ziół prowansalskich Kamis