Makaron z grzybami i serem pleśniowym

Składniki:

  • 500 g makaronu rurek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pokrojony na plasterki por
  • 200 g pokrojonych w paseczki plasterków wędzonego boczku
  • 250 g pokrojonych w ćwiartki małych pieczarek
  • 6 łyżek rosołu
  • 250 g rozdrobnionego niebieskiego sera pleśniowego
  • sól
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente czyli lekko twardawy. Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć pora przez około 2-3 minuty. Dodać boczek i smażyć, aż się zarumieni. Włożyć pieczarki i smażyć całość ok 3-4 minuty. Wlać rosół, dodać makaron, ser pleśniowy i zioła prowansalskie. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Całość podgrzewać delikatnie mieszając, aż ser się roztopi.

 

Źródło: opakowanie ziół prowansalskich Kamis