Kurczak po seczuańsku

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka oleju
  • 3 roztarte ząbki czosnku
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1,5 łyżki octu z białego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 6 cebulek dymek pokrojonych na kawałki o długości 2-3 cm
  • szczypta pieprzu kajeńskiego

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę o boku 3-4 cm. Przełożyć do woreczka, wysypać mąkę kukurydzianą i zawiązać woreczek. Potrząsać nim tak długo, aż mąka oblepi mięso. W rondlu lub woku rozgrzać olej, włożyć kawałki kurczaka, dodać roztarty czosnek, usmażyć na złoty kolor. Następnie dodać sos sojowy, ocet winny, cukier i wodę. Przykryć i gotować przez 3 minuty. Dodać dymki i pieprz kajeński. Odkryć wok, gotować dalej ok. 2 minut.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: kurczak po seczuańsku,kurczak po seczuańsku pascal,kurczak po seczuańsku paskala,pascal kurczak po seczuańsku