Gniazdo pająków (klopsiki mięsne)

Gniazdo pająków (źródło: lidl-specials.com)Czas przygotowania: ok. 40 minut plus czas na ostygnięcie
Stopień trudności: łatwe

Składniki na 6-8 porcji:
• 1 cebula
• 1 mały ząbek czosnku
• 500 g mieszanego mięsa mielonego
• 1 jajko
• sól Castello
• pieprz Mikado
• 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej Kania
• ok. 30 g bułki tartej Castello
• 3 łyżki oleju rzepakowego
Promienna
• 2 marchewki (po ok. 80 g)
• keczup Mikado
• 6-8 dużych liści sałaty do dekoracji

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Wymieszać z mielonym mięsem i jajkiem, doprawić solą, pieprzem i papryką. Zagnieść z taką ilością mąki tartej, aby powstała niezbyt zbita masa mięsna.
Uformować 30-35 klopsików i smażyć ze wszystkich stron na gorącym oleju rzepakowym przez ok. 10 minut, aż będą chrupiące. Pozostawić do ostygnięcia.

Dekorowanie:
Marchewki obrać i pokroić w cienkie słupki o długości 4 cm. W każdy ostygnięty klopsik wetknąć z boku po 8 słupków jako nogi. Zrobić kropki z keczupu jako oczy. Liście sałaty umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu. Pająki umieścić na nich jeden obok drugiego.

Źródło: lidl-specials.com