Zupa dyniowa z imbirem

Zupa dyniowa z imbirem (źródło: lidl-specials.com)Składniki na 4-6 porcji:
• 1 cebula
• kawałek korzenia imbiru (ok. 20 g)
• 5 małych dyń (po ok. 650 g)
• 2 łyżki masła Pilos
• 700 ml bulionu
• 300 ml soku jabłkowego Vitafit
• sól jodowana Castello
• pieprz Mikado
• 2 jabłka (po ok. 125 g)
• 100 g kwaśnej śmietany UHT Pilos

Przygotowanie:
Cebulę i imbir obrać i drobno posiekać. Z 4 dyń odkroić wieczko, wyjąć nasiona, wydrążyć miąższ, pozostawiając krawędź o grubości ok. 0,5 cm. Pozostałe dynie obrać, pozbawić nasion, miąższ pokroić w kostkę, odważyć ok. 800 g.
Cebule i imbir podsmażyć na gorącym maśle, aż do zeszklenia. Dodać miąższ i gotować 5 minut. Dolać bulionu i soku, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Gotować na wolnym
ogniu 10-12 minut.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: proste dania na halloween