Małe duchy (bezy)

Małe duchy (źródło: lidl-specials.com)Składniki na 15-20 porcji
Czas przygotowania: około 90 minut (plus czas na
schłodzenie i wyschnięcie)
Stopień trudności: łatwe

Składniki:
• 150 g cukru pudru
• 2 białka
• szczypta soli jodowanej Castello
• 15 g czekolady deserowej Fin Carre
• dodatkowo:
papier do pieczenia Aromata,
woreczki do zamrażania

Przygotowanie:
Cukier puder przesiać przez sito. Białka ubić z solą na sztywno, dodać cukier puder, cały czas ubijając, aż powstanie gęsta, błyszcząca piana. Przelać do woreczka do wyciskania z końcówką średniej wielkości, a następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
wycisnąć małe bezy w kształcie duchów. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 120°C  przez ok. 1 godzinę, aż będą jasne i chrupkie. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Czekoladę deserową posiekać i stopić w gorącej kąpieli wodnej. Przelać do woreczków do zamrażania, odciąć bardzo mały narożnik, a następnie wycisnąć na bezach wzór twarzy.
Pozostawić do wyschnięcia.

Źródło: lidl-specials.com