Pascal kontra Okrasa: Eskalopki w cieście ze śliwkami, Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem (tydzień XIV)

Eskalopki w cieście ze śliwkami

Eskalopki w cieście ze śliwkami (źródło: kuchnialidla.pl)

Eskalopki w cieście ze śliwkami (źródło: kuchnialidla.pl)

Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Składniki:
  • eskalopki: 4 plastry
  • ciasto francuskie: 2 opakowania
  • boczek parzony: 12 plastrów
  • śliwki suszone, pokrojone w paseczki: 20 szt.
  • żółtko: 2 szt.
  • miód (2 łyżki do eskalopków; 0,5 do sałaty): 2 łyżki
  • musztarda Dijon (2 łyżki do eskalopków; 0,5 do sałaty): 2 łyżki
  • mąka pszenna do rozwałkowania ciasta:  odrobina
  • oliwa z oliwek (1 łyżka do eskalopków; 2,5 do sałaty): 3 łyżki
  • woda: 1 łyżka
  • miks sałat: 1 opakowanie
  • ocet biały winny: 2 łyżeczki
  • sól:  do smaku
  • pieprz:  do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj 2 blachy do pieczenia, papier do pieczenia, słoik, folię spożywczą, tłuczek do mięsa, ręcznik papierowy i pędzelek.  Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg).
  2. Marynata: Do miseczki dodajemy 2 łyżki musztardy, 2 łyżki miodu i łyżkę oliwy z oliwek. Całość mieszamy. Odstawiamy.
  3. Eskalopki: Plastry schabu myjemy, następnie usuwamy białe błonki. Mięso wykładamy na folię spożywczą, przykrywamy drugim kawałkiem folii.  Kawałki schabu ubijamy delikatnie za pomocą tłuczka. Zdejmujemy folię, mięso przyprawiamy pieprzem i solą z obu stron.
  4. Na rozgrzaną patelnię kładziemy plastry boczku, smażymy. Usmażone plastry boczku wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Nadmiar tłuszczu z patelni odlewamy i smażymy kolejną porcję plastrów. Wszystkie plastry wykładamy na talerz. Odstawiamy.
  5. Do kolejnej miseczki wbijamy żółtka z 2 jaj, dodajemy 1 łyżkę wody, następnie całość roztrzepujemy za pomocą widelca do momentu uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
  6. Blat kuchenny posypujemy mąką. Ciasto francuskie obtaczamy w mące z obu stron, następnie zdejmujemy jej nadmiar. Każdy płat ciasta dzielimy na 4 części (potrzebujemy w sumie 8 części).
  7. Blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Plastry schabu obtaczamy w marynacie z miodu, musztardy i oliwy i układamy na płatach ciasta francuskiego. Na każdy kawałek schabu kładziemy po 3 plastry boczku, następnie każdy kawałek posypujemy śliwkami suszonymi (pokrojonymi w paseczki). Żółtkiem smarujemy wystające brzegi ciasta. Każdą z 4 porcji zakrywamy kolejnymi płatami ciasta francuskiego, dobrze dociskamy brzegi za pomocą widelca. 4 porcje przekładamy na blachy do pieczenia. Każdą porcję smarujemy z wierzchu żółtkiem.
  8. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut (najpierw na 10 minut na 200°C (termoobieg), po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180°C).
  9. Sałata: W słoiku mieszamy 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżeczkę miodu, 2 łyżeczki octu białego, 4 łyżeczki oliwy z oliwek. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mix sałat wykładamy do miski, całość polewamy sosem. Delikatnie mieszamy.
  10. Sałatę z sosem przekładamy na talerz. Wyjmujemy z piekarnika eskalopki w cieście i układamy je na sałacie.

 

Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem

Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem (źródło: kuchnialidla.pl)

Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem (źródło: kuchnialidla.pl)

Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: około 30-35 minut

Składniki:

  • ugotowana kasza gryczana (kasza powinna być rozgotowana): 200 g
  • serek mascarpone: 250 g
  • limonka: 1 szt.
  • korzeń imbiru, obrany i starty na tarce o drobnych oczkach: 20 g
  • gorzka czekolada, pokruszona na mniejsze kawałki: 100 g
  • jajka: 4 szt.
  • cukier (15 g do obsypania foremek): 115 g
  • mąka pszenna: 30 g
  • mąka ziemniaczana: 5 g
  • proszek do pieczenia:  szczypta
  • masło do wysmarowania foremek: 40 g

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj małe foremki np. kokilki, dokładnie wysmaruj je masłem i obsyp cukrem. Usuń nadmiar cukru. Przygotuj mikser i blachę do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
  2. Foremki wysmarowane masłem i obsypane cukrem wkładamy do lodówki w celu schłodzenia.
  3. Ugotowaną kaszę wrzucamy do miksera i miksujemy. Kaszę przekładamy do miski. Następnie dodajemy ser mascarpone. Ser musi dokładnie połączyć się z kaszą. Mieszamy. Bierzemy 4 jajka, oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy 50 g cukru do białek i 50 g cukru do żółtek. Żółtka dokładnie ucieramy z cukrem, ubijamy je na sztywną masę.
  4. Skórkę z 1 limonki ścieramy do miski z kaszą i serkiem. Dodajemy starty imbir. Wszystko dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy ubite żółtka. Dokładnie mieszamy w celu idealnego połączenia składników. Do masy dodajemy ok. 5 g mąki ziemniaczanej, 30 g mąki pszennej i 1 g (szczyptę) proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy partiami do masy, starając się ją delikatnie mieszać. Ostatnią partię ubitych białek mieszamy bardzo delikatnie. Jeśli masa wydaje się zbyt luźna (powinna być na tyle stabilna, że daje się ładnie zarabiać), możemy dodać jeszcze trochę mąki.
  5. Wyjmujemy foremki z lodówki, masę równomiernie nakładamy do foremek. Foremki wykładamy na blachę do pieczenia. W masie zanurzamy kawałki czekolady. Blachę z foremkami wkładamy do piekarnika na mniej więcej 30 minut.
 Źródło: kuchnialidla.pl