Ugotowani – Podhale: Edyta, Piotr, Małgorzata, Andrzej (odc. 8, sezon 3)

Przepisy Edyty Plewy-Maliszewskiej

PRZYSTAWKA: Bundz po włosku i feta z prosciutto

Przepisy Edyty Plewy-Maliszewskiej 3. edycja, Podhale

Składniki:

•    500 g bundzu
•    3-4 pomidory
•    oliwa z oliwek
•    listki świeżej bazylii
•    suszone przyprawy: oregano, bazylia, tymianek,
•    sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ser kroimy w plastry o grubości około 1 cm, solimy lekko z obu stron i układamy na półmisku. Następnie posypujemy przyprawami i polewamy oliwą. W ten sposób przygotowany ser odkładamy na jakiś czas do lodówki. Następnie wykładamy na talerz plaster sera, przykrywamy plastrem pomidora, a na wierzchu układamy listki świeżej bazylii. Do dekoracji talerza używamy roszponki lub rukoli.

Feta z szynką prosciutto

Składniki:

•    opakowanie sera feta
•    100 g szynki prosciutto
•    500 g pomidorków koktajlowych
•    pieprz, sól,
•    papryka słodka i ostra
•    1 pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Ser rozcieramy z przyprawami i drobno posiekaną zieloną pietruszką. Rozkładamy plaster szynki i smarujemy przygotowanym serem. Następnie zwijamy szynkę w rulon. Kroimy 2 pomidorki i układamy na talerzu. Na połówki blisko siebie położonych pomidorków kładziemy rulon z szynki. Ozdabiamy pietruszką i zieloną sałatą.

DANIE GLÓWNE: Indycza zwijka z warzywami

Składniki:

•    pierś z indyka
•    1/2 zielonej papryki
•    1/2 czerwonej papryki
•    marchewka
•    cebula
•    pietruszka
•    sól, pierz
•    czerwona papryka
•    szklanka białego wytrawnego wina
•    4 łyżki oliwy do smażenia
•    2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Pierś płuczemy i rozkrajamy na podłużny płat, następnie rozbijamy jak najcieniej. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem masła. Następnie do smażenia dodajemy kolejno: startą marchewkę, pietruszkę, pokrojoną w kostkę paprykę i na koniec pokrojone pieczarki. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Przykrywamy i dusimy około 15 minut. Tak przygotowany farsz wykładamy na 2/3 rozbitej piersi. Zwijamy w rulon zaczynając od strony z farszem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy wino i lekko przyprawiamy solą oraz pieprzem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C i pieczemy przez godzinę. Przed podaniem kroimy w plastry. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, surówką z selera ze śmietaną oraz sałatką z pomidorków koktajlowych z oliwą i pietruszką.

Sos z zielonego pieprzu

Składniki:

•    szklanka bulionu
•    2 łyżki masła
•    2 łyżki mąki pszennej
•    opakowanie zielonego pieprzu
•    sól

Sposób przygotowania:

Roztapiamy masło na patelni. Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy aż do zrumienienia. Wlewamy bulion i dodajemy zmielony pieprz a także pieprz w ziarenkach. Gotujemy około 3-5 minut na wolnym ogniu. W razie zgęstnienia rozcieńczamy bulionem.

DESER: Truskawkowy torcik w obłokach

Biszkopt

Składniki:

•    3 jajka
•    3 łyżki mąki
•    3 łyżki cukru
•    łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i po jednej łyżce mąki powoli mieszając. Wlewamy masę do tortownicy o przekątnej 24 cm i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200C przez 20 minut.

Masa

Składniki:

•    2 serki waniliowe
•    250 ml śmietany kremówki
•    2 łyżki cukru pudru
•    1 galaretka cytrynowa
•    1 galaretka truskawkowa
•    300 g truskawek
•    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy 1/2 szklanki wody, a truskawkową w 2 szklankach wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Serki miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z serkami powoli mieszając. Dodajemy startą czekoladę a na koniec wlewamy stężałą galaretkę cytrynową. Gotową masę wylewamy na wystudzony biszkopt i wkładamy do lodówki. Gdy masa stężeje wykładamy na nią truskawki i zalewamy galaretką truskawkową. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

 

Przepisy Piotra Topora

PRZYSTAWKA: Zbójnicka zakąska

Przepisy Piotra Topora 3. edycja, Podhale

 

Składniki:

  • 8 plastrów boczku
  • 8 suszonych śliwek kalifornijskich
  • oscypek
  • liście sałaty do dekoracji
  • pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:
Oscypek kroimy w słupki,   którymi przebijamy suszone śliwki. Następnie każdą śliwkę zawijamy w plasterek boczku i przebijamy wykałaczką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Pieczemy przez około 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy liśćmi sałaty i pomidorkami.

DANIE GŁÓWNE: Szpadka juhasa

Składniki:  

  • 60 dag mięsa baraniego i jagnięcego
  • 30 dag boczku
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • szklanka wytrawnego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy
  • łyżeczka pieprzu
  • bazylia
  • rozmaryn
  • sól
  • 30 dag pieczarek
  • ogórki kiszone

Sposób przygotowania:
Cebulę oraz czosnek drobno kroimy, dodajemy sok z cytryny, wino, 3 łyżki oleju i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Następnie kroimy mięso w kostkę i wkładamy do marynaty. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia nadziewamy kawałki mięsa na szpadki przekładając je pokrojonym w plastry boczkiem, papryką, pieczarkami i cebulą. Całość skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C do zrumienienia. Podajemy z opiekanymi ziemniaczkami i ogórkami kiszonymi.

 

DESER: Tarta harnasia

Składniki:

 

  • 20 dag maślanych herbatników czekoladowych
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 50 dag zmielonego twarogu
  • 20 dag kwaśnej śmietany
  • 10 dag cukru pudru
  • laska wanilii
  • 40 dag truskawek do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

 

Czekoladowe maślane herbatniki dokładnie kruszymy w misce. Roztopioną czekoladę wlewamy do pokruszonych herbatników i mieszamy, aby składniki się połączyły. Gotową masę herbatnikową wykładamy do pucharków i zostawiamy do zastygnięcia. Twaróg mieszamy ze śmietaną oraz cukrem pudrem. Dodajemy aromat uzyskany po rozcięciu laski wanilii a następnie wykładamy na herbatnikowy spód. Deser dekorujemy pokrojonymi truskawkami i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

 

Przepisy Małgorzaty Bochniak

PRZYSTAWKA: Przysmak Podhalanki
Przepisy Małgorzaty Bochniak 3. edycja, Podhale

Składniki:

  • 18 dag oscypka
  • 2 jajka
  • szczypta soli, szczypta pieprzu,
  • 20 dag bułki tartej
  • 15 dag dżemu żurawinowego

Sposób przygotowania:

Ser kroimy w 2 cm plastry. Przyprawiamy pieprzem i solą. Następnie każdy plaster moczymy w rozbełtanym jajku z przyprawami i obtaczamy w tartej bułce. Wykładamy na rozgrzany olej i smażymy około minuty z każdej strony. Podajemy z żurawiną.

DANIE GŁÓWNE: Klepaniec Maryny

Składniki:

  • 70 dag piersi z kurczaka
  • 15 dag sera żółtego
  • 10 dag masła
  • 2 jajka
  • 1 kg ziemniaków
  • koperek
  • pieprz, sól
  • przyprawa uniwersalna
  • słodka papryka
  • serek topiony

 

Sposób przygotowania:

 

Porcjujemy pierś z kurczaka i lekko rozbijamy. Następnie przyprawiamy. Masło kroimy w plastry i układamy na powierzchni kurczaka. Dodajemy tarty ser żółty i drobno pokrojony koperek. Pierś z nadzieniem zawijamy a następnie panierujemy w jajku z przyprawami i w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym smalcu przez około 2 minuty z każdej strony. Pokrojone w kostkę ziemniaki wsypujemy do rękawa do pieczenia, dodajemy przyprawy, masło. Zamykamy szczelnie i pieczemy 25 minut w piekarniku w temperaturze 200°C Przed podaniem mięso rozkrajamy na pół, do środka wkładamy serek topiony i dekorujemy winogronami. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

 

Sałatka wiosenna:

 

Składniki:

  • kapusta pekińska
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • ogórek zielony
  • słoik pieczarek marynowanych
  • pół cytryny
  • prażone migdały

 

Sposób przygotowania:

 

Wszystkie warzywa kroimy i doprawiamy oliwą z oliwek, pieprzem, solą oraz sokiem z połowy cytryny. Przed podaniem posypujemy prażonymi migdałami.

 

DESER: Ognisty łakoć sieniawian

 

Składniki:

  • 1/2 kg sera białego
  • 10 dag żurawiny
  • cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • skórka z dwóch pomarańczy
  • 10 dag włoskich orzechów
  • puszka brzoskwiń do dekoracji
  • 10 kostek cukru
  • 100 g alkoholu

 

Ciasto:

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Ser mielimy, dodajemy żurawinę, cukier, żółtka, cukier waniliowy, skórkę z pomarańczy, pokruszone orzechy włoskie i wszystko starannie mieszamy. Przygotowujemy ciasto na naleśniki: mieszamy mąkę, mleko, jajka, wodę mineralną oraz proszek do pieczenia. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Przygotowanym wcześniej serem smarujemy naleśniki składając je w kształt trójkąta. Na każdym talerzu układamy dwa naleśniki, obok połówkę brzoskwini do której wkładamy zanurzoną w alkoholu kostkę cukru. Przed podaniem kostkę podpalamy. Naleśniki podajemy ozdobione płonącą brzoskwinią, bitą śmietaną i świeżą miętą.

 

Przepisy Andrzeja Kolusza

PRZYSTAWKA: Tatrzański zawijaniec z odrobiną francuskiej elegancji

Przepisy Andrzeja Kolusza 3. edycja, Podhale

Ciasto maślane

Składniki:

  • kostka masła
  • 15 dag mąki

 

Sposób przygotowania:

Masło siekamy i mieszamy z mąką na jednolitą masę.

Ciasto podstawowe

Składniki:

  • 20 dag mąki
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżki octu
  • 1/2 łyżki wody

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy. Na rozwałkowanym placku rozkładamy ciasto maślane, składamy kopertę i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, ponownie rozwałkowujemy, składamy w kopertę i ponownie wkładamy do zamrażalnika na 10 minut. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Na koniec ciasto rozwałkowujemy delikatnie na pergaminie, w jednym kierunku i schładzamy w lodówce.

Farsz

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 2 pory
  • żółta papryka
  • czerwona papryka
  • natka pietruszki
  • dwa gatunki żółtego sera o ostrym smaku
  • 2 łyżki śmietany
  • zioła do smaku np. prowansalskie
  • 2 piersi z kurczaka
  • przyprawa uniwersalna

 

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka doprawiamy i grillujemy a następnie kroimy w paski. Brokuł rozdzielamy na drobne różyczki, pozostałe warzywa i ser ścieramy na tarce, dolewamy śmietanę, dosypujemy zioła i mieszamy, tworząc jednolity farsz. Na cieście francuskim rozkładamy część farszu, na środku układamy kawałki kurczaka i przykrywamy pozostałym farszem. Ciasto zawijamy z dwóch stron. Następnie smarujemy żółtkiem z mlekiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 40 minut. Na 5 minut przed wyjęciem posypujemy startym oscypkiem. Po wyjęciu z piekarnika zawijaniec kroimy w plastry i układamy na rukoli. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.

 

DANIE GŁÓWNE: Podhalańska świnka w parmeńskiej oprawie


Składniki:

  • 3-4 polędwiczki wieprzowe
  • 2 winne jabłka
  • słoik żurawiny (najlepiej domowej roboty)
  • szklanka czerwonego wina o owocowym bukiecie
  • klarowane masło
  • 4 sztuki średniej wielkości buraków ćwikłowych
  • 1 kg ziemniaków
  • owcza bryndza
  • plasterki szynki parmeńskiej
  • sól, pieprz cytrynowy
  • przyprawa uniwersalna
  • ocet balsamiczny

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki kroimy w centymetrowe plastry, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym oraz octem balsamicznym i odstawiamy na dwie godziny. Smażymy na maśle 8 minut tuż przed podaniem.

Jabłka kroimy w ćwiartki, zanurzamy w wyciśniętym soku z cytryny, następnie doprawiamy łyżką miodu i rzucamy na rozgrzane masło, dusimy 5-6 minut. Buraczki kroimy w talarki, rzucamy na rozgrzane masło połączone z miodem, i dusimy do 10 minut. Sosy z polędwiczek, jabłek oraz buraczków, łączymy, dodajemy żurawinę. Całość  miksujemy i podgrzewamy. Wlewamy szklankę wina, redukujemy przez około 5 minut. Doprawimy pieprzem i szczyptą chili. Gotowym sosem polewamy buraczki.

Ziemniaki w mundurkach gotujemy, dzielimy na połówki, które smarujemy bryndzą i z powrotem składamy a następnie owijamy plastrem szynki parmeńskiej. Przed podaniem opiekamy 10 minut w piekarniku. Gotowe mięso podajemy razem z ziemniakami, buraczkami i świeżym ogórkiem zmacerowanym w ryżowym occie.

 

DESER: Amerykański owoc w gaździnowym pucharku

 

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • brązowy cukier
  • masło
  • szklanka czerwonego wina
  • 1 1/2  szklanki mleka
  • 1/2szklanka cukru
  • 1/2 litra śmietanki 30 %
  • 3 bezy
  • około 350 g mrożonych truskawek
  • 200 g zmrożonej śmietanki w kostkach
  • 4 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy

 

Sposób przygotowania:

W 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę mąki pszennej. Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem. Rozpuszczoną mąkę wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy do otrzymania konsystencji budyniu.

Zmrożone truskawki miksujemy i dodajemy część połowę gotowego budyniu. Lekko mieszając regulujemy konsystencje mlekiem lub śmietanką.

500 ml śmietanki 30% ubijamy, dodając po łyżce pozostałego budyniu do otrzymanego kremu.

Przed włożeniem do pucharków dodajemy rozkruszone bezy i lekko mieszamy. Truskawki dzielimy na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Karmelizujemy cukier z masłem, następnie dodajemy czerwone wino i obrane truskawki. Napełniamy pucharki warstwowo: truskawki, kremy, truskawki, kremy, lody.