Łosoś w maku z sosem szmaragdowym
- filet z łososia: 3 szt.
- mak: 50 g
- rukola: 0,5 opakowania
- oliwa z oliwek + 30 ml do smażenia: 4 łyżki
- ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę: 6 szt.
- mały brokuł, umyty: 1 szt.
- mleko 3,2%: 0,5 l
- gałka muszkatołowa: szczypta
- woda: 100 ml
- cytryna: 0,5 szt.
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku
- natka pietruszki: kilka listków
Sposób przygotowania:
- Puree: Odcinamy różyczki z brokułu i myjemy je pod bieżącą wodą( różyczki możemy pokroić na mniejsze kawałki). Wrzucamy je do gorącej osolonej wody i gotujemy około 6 minut, bez przykrycia, od momentu aż woda zacznie wrzeć. Pokrojone ziemniaki przekładamy do garnka i zalewamy ½ litra mleka i 100 ml wody. Gotujemy ziemniaki pod przykryciem do miękkości. Ugotowane brokuły wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i hartujemy w zimnej wodzie. Odcedzamy ugotowane ziemniaki z mleka. Dodajemy je do zahartowanych wcześniej brokułów. Całość miksujemy za pomocą miksera na gładką masę. Zmiksowane puree przelewamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu często mieszając. Do puree dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Mieszamy puree.
- Sos szmaragdowy: Do miski blendera wrzucamy ½ opakowania rukoli, sok z ½ cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżki wody. Całość miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie miksujemy.
- Łosoś: Mak przesypujemy do płaskiego naczynia. Płaty łososia myjemy i osuszamy, następnie odcinamy skórę. Każdy kawałek łososia kroimy na pół, następnie z obu stron doprawiamy solą i pieprzem. Kawałki łososia obtaczamy w maku a następnie smażymy z obu stron na patelni, na której wcześniej rozgrzaliśmy 1 łyżkę oliwy z oliwek (około 30-40 sekund z każdej strony).
- Jeżeli wolisz łososia dobrze wysmażonego, należy każdy kawałek smażyć około 1 minuty z każdej strony.
- Sos szmaragdowy wykładamy do małej białej miseczki, puree wykładamy na talerz, łososia kroimy i wykładamy na puree. Dekorujemy listkami pietruszki.
Soczysty łosoś z sosem z rukoli
- filet z łososia: 750 g
- limonka: 2 szt.
- rukola: 0,5 opakowania
- miód (30 g do sosu + 2 łyżeczki do smażenia + 1 łyżeczka do kaszy): 50 g
- musztarda Dijon: 30 g
- oliwa z oliwek + 30 ml do kaszy gryczanej: 100 ml
- kasza gryczana, ugotowana: 200 g
- gruszka obrana, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w kosteczkę 1cm x 1 cm: 1 szt.
- ser twarogowy niemielony tłusty, pokruszony: 125 g
- ogórek zielony obrany, pozbawiony gniazd nasiennych, pokrojony w drobną kosteczkę: 1 szt.
- czosnek, drobno posiekany: 2 ząbki
- biały pieprz: do smaku
- pieprz: do smaku
- woda: odrobina
Sposób przygotowania:
- Łosoś: Kawałki łososia myjemy pod delikatnym strumieniem zimnej wody i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Odcinamy kawałeczki łososia z jednej i z drugiej strony , wyrównując filet. Każdy kawałek przekrawamy na pół, dochodząc do skóry, następnie odcinamy skórę. Posypujemy łososia białym pieprzem i solą (zarówno z jednej jak i z drugiej strony), następnie skrapiamy oliwą z oliwek z obu stron (oliwę rozsmarowujemy na łososiu). Następnie kawałki łososia przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdego łososia ścieramy niewielką ilość skórki z limonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 55 stopni C na mniej więcej 30 – 35 minut.
- Rozgrzewamy patelnię, na którą następnie wlewamy miód (ok. 2 łyżeczki) . Na rozgrzany miód wrzucamy kawałki gruszki, mieszamy, dodajemy sok z 1 limonki, ponownie mieszamy. Gotujemy aż sos się zredukuje.
- Sos: 65 g rucoli, 30 g miodu, 30 g musztardy i sok z 1 limonki miksujemy. Dodajemy niewielką ilość wody. Następnie lejemy oliwę z oliwek (ok. 100 ml) małym strumieniem, cały czas miksując (powinniśmy uzyskać zawiesistą i idealnie kremową konsystencję) . Sos wstawiamy do lodówki.
- W międzyczasie zdejmujemy gruszki z patelni i przekładamy je do miseczki.
- Sałatka z kaszy gryczanej: Do miski z ugotowaną kaszą gryczaną dodajemy pokrojony ogórek, posiekany czosnek, pokruszony twaróg i sok z ½ limonki. Całość doprawiamy solą i białym pieprzem. Mieszamy. Dodajemy około 30 ml oliwy z oliwek. Delikatnie mieszamy dodając 1 łyżeczkę miodu. Po 35 minutach wyjmujemy łososia z piekarnika. Na środku talerza układamy sałatkę z kaszy i ogórka. Sos z rucoli przelewamy na talerz obok sałatki z kaszy. Łososia wykładamy na sałatkę, na łososia kładziemy gruszki.
Źródło: kuchnialidla.pl