Składniki:
• 300g świeżej marchwi
• 160g selera korzeniowego
• 100g białej części pora
• 3 ząbki czosnku
• 100g pietruszki korzeniowej
• 2 gałązki natki pietruszki
• 2 gałązki lubczyku
• 1 biała cebula
• 2 płaskie łyżeczki kurkumy
• 6 łyżeczek soli
Sposób przygotowania:
Warzywa pokroić w kawałki i położyć na suszarce do warzyw/grzybów. Gałązki ziół po prostu położyć, a czosnek pokroić w plasterki. Wszystko razem suszyć, aż powstaną suche „wióry”, czasami można warzywa przemieszać. Gotowe warzywa umieścić w robocie kuchennym, dodać kurkumę i sól i całość zmiksować. Przełożyć mieszankę do zamykanego szczelnie słoiczka i używać w razie potrzeby, ilość wg uznania. Z podanej porcji warzyw wyszło mi 130 g suszonej włoszczyzny.
Tak przygotowaną przyprawę można wykorzystać do:
- zup
- sosów
- innych dań.