Piernikowy domek jest świetną a zarazem jadalną formą ozdoby świątecznej.
Składniki:
- składniki na pierniczki świąteczne
- karton
- nożyczki
- biały gęsty lukier lub składniki na jego wykonanie
- białko jajka (wcześniej sparzonego), pół szklanki cukru pudru, szczypta soli, łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Ściągnij i wydrukuj wzór dostępny tutaj.
- Przygotuj ciasto na pierniczki według przepisu. Rozwałkuj ciasto, przyłóż wycięte szablony i wytnij plastikowym nożem. Upiecz elementy.
- Zrób lukier. Do ubitego ze szczyptą soli białka dodaj pół szklanki cukru pudru i ubijaj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj łyżkę soku z cytryny, zmiksuj. Sklej poszczególne elementy domku lukrem i udekoruj. Do dekoracji możesz użyć lukru (wyrysować nim dachówki, ramki wokół okien), kolorowej. posypki (przyklei się do lukru, zanim ten stężeje) lub gotowych dekoracji cukierniczych (kwiatki, płatki).
- Z pozostałego ciasta upiecz pierniczki i wręcz małemu pomocnikowi, który towarzyszył Ci przy pieczeniu piernikowego domku.
Źródło: www.winiary.pl