Słownik kulinarny: Samorosnąca mąka

Samorosnąca mąka (źródło: bbc.co.uk)

Samorosnąca mąka (źródło: bbc.co.uk)

(ang. self-raising flour) Samorosnąca mąka to rodzaj bardzo szeroko i masowo stosowanej w Wielkiej Brytanii mąki pszennej przeznaczonej do wypieków. Mąka samorosnąca to połączenie pszennej mąki (nisko-białkowej, pełnoziarnistej lub nisko-glutenowej) wraz ze środkiem spulchniającym (najczęściej proszkiem do pieczenia, rzadziej sodą lub innym spulchniaczem.

Ten typ mąki jest bardzo popularny w brytyjskich i amerykańskich marketach, niestety poza tymi krajami jest bardzo trudno dostępna.

Samorosnąca mąka nie może być długo przechowywana, ponieważ proszek do pieczenia wchłania wilgoć z powietrza powodując reakcję wody z innymi składnikami mąki, co pogarsza właściwości spulchniające mąki.

Głównie używa się jej do wypieków ciast i ciasteczek, jest często składnikiem ciast w proszku.

Jak przygotować własną samorosnącą mąkę?

Jeśli nie posiadasz gotowej samorosnącej mąki, dodaj do mąki odrobinę proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej (zazwyczaj zgodnie ze wskazaniem proporcji jak w przepisie) oraz soli.

Samorosnąca mąka wykorzystywana jest często przez wegan, którzy nie używają jajek w przepisie – dodatkowa porcja środka spulchniającego „zastępuje” jajka.

Źródło: bbc.co.uk

Użytkownicy trafili tutaj szukając: maka ze srodkiem spulchniajacym,maka samorosnaca