Składniki:
- 60 g cukru
- 1 laska wanilii, przekrojona na pół0, ziarna wyskrobane
- 1/3 startego ziarna tonki (niekoniecznie)
- 250ml 30% śmietanki
- 1 płatek żelatyny (2g)
Sposób przygotowania:
- Sposób przygotowania:Cukier skarmelizować na sucho wraz z ziarnkami wanilii i tonki. Nieco ciemniejszy karmel nada delikatnej goryczki, ale należy uważać, żeby nie przedobrzyć. W międzyczasie podgrzać śmietankę.
- Gdy karmel będzie gotowy zalać go śmietanką (może się lekko skrystalizować, zostawić na małym ogniu cały czas mieszając, aż karmel się roztopi).
- Nasączyć płatek żelatyny w wodzie. Gdy zmięknie, odsączyć, dodać do śmietanki i dokładnie wymieszać.
- Przelać do filiżanki, schłodzić do temperatury pokojowej i wstawić do lodówki, aż stężeje.