Masterchef: Gordon Ramsay – Karmelowa pana cotta

Składniki:

  • 60 g cukru
  • 1 laska wanilii, przekrojona na pół0, ziarna wyskrobane
  • 1/3 startego ziarna tonki (niekoniecznie)
  • 250ml 30% śmietanki
  • 1 płatek żelatyny (2g)

Sposób przygotowania:

  1. Sposób przygotowania:Cukier skarmelizować na sucho wraz z ziarnkami wanilii i tonki. Nieco ciemniejszy karmel nada delikatnej goryczki, ale należy uważać, żeby nie przedobrzyć. W międzyczasie podgrzać śmietankę.
  2. Gdy karmel będzie gotowy zalać go śmietanką (może się lekko skrystalizować, zostawić na małym ogniu cały czas mieszając, aż karmel się roztopi).
  3. Nasączyć płatek żelatyny w wodzie. Gdy zmięknie, odsączyć, dodać do śmietanki i dokładnie wymieszać.
  4. Przelać do filiżanki, schłodzić do  temperatury pokojowej i wstawić do lodówki, aż stężeje.