W tym odcinku Gordon Ramsay pokaże jak się posługiwać i jak gotować z chilli. Ugotuje czerwoną barwenę w słodkim sosie chilli, klasycznego kurczaka, prostą pikantną sałatkę z wołowiną oraz pastę z pomidorami, anchois i chilli.
Pasta z pomidorami, anchois i chilli
Składniki:
- 400g makaronu typu spaghetti lub linguine
- oliwa z oliwek, do smażenia i skropienia dania
- 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 suszona papryczka chilli, pokruszona lub drobno posiekana
- 1 puszka 50g anchois w oleju, odsączonych i drobno posiekanych
- 200 oliwek bez pestek, grubo posiekanych
- 3 łyżki kaparów, opłukanych i odcedzonych
- 250 g pomidorów cherry, pokrojonych na połówki
- kilka listków bazylii do przystrojenia
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Rozgrzej wysoką patelnię lub rondel i wlej trochę oliwy z oliwek. Smaż czosnek, chilli i anchois przez 1-2 minuty aż czosnek uwolni swój aromat a anchois zaczną się rozpuszczać w oliwie.
- Dodaj oliwki, kapary, pomidory, mieszając smaż 4-5 minut aż pomidory zaczną się rozpadać a wszystkie składniki dobrze się połączą ze sobą.
- Odcedź makaron i wlej całą mieszankę warzywną z sosem do makaronu, wymieszaj. Spróbuj makaronu i ewentualnie dopraw do smaku jeśli trzeba (nie trzeba solić, ponieważ oliwki, kapary i anchois są słone).
- Podawaj makaron skropiony odrobiną oliwy z oliwek i przystrojony listkami bazylii.
Zobacz porady jak przyprawiać chilli, aby potrawa nie była za ostra.
Źródło: channel4.com