Porady kulinarne: Jak używać i przyprawiać chilli aby potrawy nie były za ostre?

Papryczka chilli (źródło: channel4.com)

Papryczka chilli (źródło: channel4.com)

Papryczki chilli pomimo że są małe, jednakże mają ogromną moc swojego pikantnego smaku. Poniżej kilka porad jak siekać papryczki chilli i jak je dawkować do potrawy, aby potrawa nie była zbyt ostra i pikantna.

  • Chilli może dodać świetnego smaku potrawie, ale łatwo przesadzić z jej ilością i całkowicie zabić smak potrawy.
  • Im papryczka jest mniejsza, tym jest bardziej pikantna. Większa papryczka – mniej ostry smak.
  • W supermarketach zazwyczaj papryczki chilli posiadają etykietę z oznaczeniem intensywności smaku i pikanterii, stąd przed zakupem sprawdź etykietę.
  • Papryczki zawierają bardzo dużo pikantnego oleju, który pozostaje na palcach na bardzo długo. Stąd po krojeniu papryki nie trzyj oczu lub skóry, tylko natychmiast umyj ręce.
  • Weź papryczkę pomiędzy dłonie i delikatnie nią pokręć lekko ściskając, dzięki czemu odpadną ziarenka, w których jest najwięcej smaku i pikanterii. jeśli chcesz mniej ostrą potrawę – nie dawaj do niej ziaren chilli.
  • Przekrój papryczkę ostrym nożem wzdłuż na pół. Następnie połóż jedną połówkę chilli na drugą i ostrym nożem siekaj cienko paprykę od prawej do lewej strony. Umieść chilli w misce. Najważniejsze: umyj wszystko, co miało styczność z chilli, gdyż jej smak przejdzie na pozostałe składniki – w szczególności umyj nóż, deskę i ręce!

Źródło: channel4.com

Użytkownicy trafili tutaj szukając: do czego dodawać papryczkę chili,chili ile użyć,do czego używać papryczek chili,do czego używać papryki chili,fp czego uzywa sie chilli