Kulebiak z łososiem
Czas przygotowania: 15-20 minut
Czas pieczenia: ok. 30 minut
Składniki:
- mleko: 1 szklanka
- świeży łosoś: 500 g
- pieczarki: 125 g
- cebula: 1 szt.
- ugotowany ryż: 70 g
- natka pietruszki: 1 pęczek
- ciasto francuskie: 275 g
- jajka: 1 szt.
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku
- miks sałat medditeranea : 1 opakowanie
- śmietana 30%: 2 szt.
- oliwa z oliwek: 3 łyżki
- białe wino: 60 ml
Sposób przygotowania:
- Przygotuj blachę i papier do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (termoobieg).
- Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Cebulkę kroimy w kostkę, następnie siekamy. 2 łyżki oliwy z oliwek rozgrzewamy na patelni. 125 g pieczarek myjemy (jeśli blaszki są widoczne, trzeba pieczarki obrać). Pieczarki kroimy w półtalarki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy pieczarki, solimy. Całość smażymy na patelni, często mieszając. Wlewamy 1 szklankę mleka do garnka. Bierzemy 2 filety łososia (2 filety), myjemy je pod wodą, osuszamy.
- Do czystej miski wkładamy usmażoną cebulę i pieczarki, następnie ugotowany ryż. Pół pęczka pietruszki siekamy i wrzucamy do ryżu, cebuli i pieczarek. Mieszamy.
- Do garnka z mlekiem dodajemy pieprz i wrzucamy 2 filety z łososia. Gotujemy mniej więcej 5 minut na wolnym ogniu. Następnie wyciągamy łososia z mleka (łosoś nie jest do końca ścięty). Za pomocą łyżki oddzielamy mięso od skóry, skórę łososia wyrzucamy. Oddzielone od skóry małe kawałki mięsa łososia wrzucamy do miski z ryżem i innymi składnikami. Delikatnie mieszamy, nie za szybko, niezbyt energicznie. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Ponownie mieszamy.
- Blachę wykładamy papierem pergaminowym. Ciasto francuskie kroimy wzdłuż tak, żeby jeden płat był szerszy od drugiego (mniejszy płat ma mieć szerokość 11 cm, a większy płat – 14 cm).
- Mniejszy płat ciasta wykładamy na blachę, nakłuwamy widelcem, następnie nakładamy farsz z miski, zostawiając 1-1,5 cm od brzegów ciasta.
- Do czystej miski dodajemy żółtko i troszeczkę wody, mieszamy. Smarujemy brzegi ciasta jajkiem. Bierzemy szerszy płat i przykrywamy nim mniejszy płat z farszem, dokładnie dociskamy brzegi ciasta za pomocą widelca, następnie dociskamy palcem. Całość smarujemy pozostałym żółtkiem, na samym wierzchu robimy wzorek widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg) na mniej więcej 30 minut.
- Sos: 60 ml białego wina i 2 opakowania śmietany 30% wlewamy na patelnię, dodajemy sól, pieprz, redukujemy sos na patelni. Siekamy pół pęczka natki pietruszki.
- Wyciągamy kulebiak z pieca, przekrawamy na pół, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
- Na talerz wykładamy niewielką ilość miksu sałat, polewamy oliwą z oliwek.
- Kawałki kulebiaka kładziemy na sałatę, do sosu na patelni wrzucamy pietruszkę, mieszamy. Sos przelewamy do sosjerki, na kawałki kulebiaka nakładamy pietruszkę do dekoracji.
Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Składniki:
- świeży łosoś: 4 opakowania
- czerwone buraki: 500 g
- miód: 40 g
- limonka: 3 szt.
- ziemniaki: 350 g
- świeży chrzan, obrany: 150 g
- czosnek: 30 g
- oliwa z oliwek: 80 g
- cytryna: 1 szt.
- natka pietruszki: 1 pęczek
- musztarda Dijon: 1 łyżeczka
- cebula: 1 szt.
- sól: do smaku
- biały pieprz: do smaku
Sposób przygotowania:
- Przygotuj folię aluminiową, blachę i papier do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg). Przed przystąpieniem do gotowania zawiń buraki (umyte, ale nie obrane) w folię aluminiową i piecz w temperaturze 170°C (termoobieg) do miękkości (mniej więcej przez 1-1,5 godziny).
- Ziemniaki gotujemy w całości i w mundurkach.
- Kawałki łososia myjemy, osuszamy, odcinamy skórę. Do każdego z 4 liści kapusty wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek (ok. 1 łyżeczki na liść), smarujemy dokładnie listek od środka, następnie do każdego liścia wkładamy po 1 kawałku łososiaC, na każdym kawałku łososia układamy po kilka kawałków rozgniecionego ząbka czosnku.
- Cytrynę myjemy i kroimy na mniejsze kawałeczki, układamy w liściach po 2-3 kawałeczki cytryny przy kawałkach łososia. Korzeń natki pietruszki ( łodygi) miażdżymy i układamy obok ryby. Niewielką ilość korzenia chrzanu ścieramy na łososia. Całość dekorujemy listkami pietruszki i doprawiamy solą i białym pieprzem.
- Kroimy cebulę na mniejsze cząstki, kilka cząstek kładziemy obok łososia. Na sam koniec całość skrapiamy niewielką ilością miodu. Bierzemy 4 kawałki folii aluminiowej, każdy z nich smarujemy niewielką ilością oliwy, liście kapusty zawijamy do środka, następnie zawijamy wszystko w folię aluminiową i skręcamy końce folii. Zawinięte w folię łososie w liściach smażymy na mocno nagrzanej patelni (2 minuty na każdą stronę).
- Upieczone i obrane buraki kroimy, odkrawamy końce buraków (będziemy ich używać do sosu), resztę kroimy w kosteczkę. Odkrojone końcówki buraków wkładamy do pojemnika miksera, dodajemy sok z 2 limonek, mniej więcej 1 łyżeczkę miodu i musztardy. Miksujemy.
- W międzyczasie zdejmujemy łososie z patelni, przekładamy je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180°C na mniej więcej 10-15 minut.
- Do zmiksowanych buraczków dodajemy odrobinę przegotowanej wody i jeszcze raz miksujemy. Po wstępnym miksowaniu dodajemy resztę oliwy z oliwek, cały czas miksując.
- Ugotowane w mundurkach ziemniaki obieramy, przerzucamy do garnka, dodajemy masło, ścieramy korzeń chrzanu (ilość wg smaku), całość ugniatamy aż do momentu uzyskania purée, doprawiamy niewielką ilością soli i mielonego białego pieprzu. Mieszamy.
- Na patelnię wlewamy niewielką ilość miodu (ok. 2 łyżeczek). Gdy miód się rozpuści dodajemy resztę pokrojonych w kosteczkę buraków. Dodajemy startą skórkę z limonki (do smaku) i sok z ½ limonki. Wyciągamy łososia z piekarnika, odwijamy, kroimy na mniejsze kawałki. Na talerz wykładamy sos z buraków, następnie buraki z patelni, purée, na purée kładziemy kawałki łososia w kapuście.
Źródło: kuchnialidla.pl