Słodki biznes – Tort Pająk (tarantula) (sezon 4)

W tym odcinku Buddy dostał zlecenie od stowarzyszenia entomologów (badaczy owadów) z Nowego Jorku na tort na bankiet, na którym owady miały być jednym z dań.

Buddy rozpoczął pracę od szkicu tortu jak poniżej:

Tort pająk (źródło: tlc.howstuffworks.com)

Tort pająk (źródło: tlc.howstuffworks.com)

Jak zostało zrobione to ciasto?

Tort został wykonany z:

  • ciasta typu pound cake z masą maślaną i wiórkami czekoladowymi
  • powierzchnia ciasta została pokryta czekoladą do modelowania, na której wykonano nacięcia, któe imitowały prawdziwe włosy pająka
  • nogi pająka wykonano z rur PCV pokrytych czekoladą do modelowania

 

Tak wyglądał gotowy tort:

Tort pająk (źródło: tlc.howstuffworks.com)

Tort pająk (źródło: tlc.howstuffworks.com)

Co było szczególne w tym torcie?

Tort wyglądał jak prawdziwa gigantyczna tarantula!