Placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Składniki:
- wędzona makrela: 200 g
- ikra z taszy: 40 g
- ziemniaki: 600 g
- koperek: 0,5 pęczka
- mąka: 70 g
- śmietana 30%: 150 ml
- jajka: 3 szt.
- oliwa lub olej: 4 łyżki
- miks sałat „Farmerska”: 1 opakowanie
- cytryna: 1 szt.
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ręcznik papierowy i folię aluminiową.
- 600 g ziemniaków obieramy, kroimy na mniejsze części, gotujemy.
- Białka z 2 jajek wbijamy do miski, solimy i ubijamy na sztywno. Ziemniaki odcedzamy, wrzucamy je z powrotem do garnka. Za pomocą blendera miksujemy ziemniaki, robiąc purée ziemniaczane. Do garnka dodajemy 70 g mąki i jedno całe jajko, całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Odstawiamy.
- Sos: 110 ml śmietany wlewamy do miski, ubijamy za pomocą trzepaczki, następnie dodajemy sok z ½ cytryny, mieszamy i dodajemy 20 g ikry z taszy (pozostałe 20 g pozostawiamy do dekoracji). Same listki z dwóch gałązek koperku kroimy drobniej i dodajemy do sosu. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Sos chowamy do lodówki.
- Do purée dodajemy ubite białka, pieprz, sól i bezpośrednio na ziemniaki (nie na białka) 40 ml śmietany. Mieszamy bardzo delikatnie.
- Filetujemy makrelę, nóż wbijamy w część grzbietową od strony głowy, przekrawamy, wyciągamy ości, odcinamy głowę, za pomocą noża wyciągamy ości brzuszne, odcinamy ogon.
- Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, rozgrzewamy. Za pomocą łyżki formujemy z purée małe placuszki, dociskamy łyżką umoczoną w wodzie (można użyć też metalowej puszki np. po kukurydzy lub groszku, żeby uformować ładne placuszki). Upieczone placuszki wykładamy na ręcznik papierowy, następnie zawijamy w folię aluminiową (żeby nie ostygły).
- Filet z makreli kroimy na mniejsze części. Placki odwijamy z folii, smarujemy gęstym sosem, na każdym placku układamy kawałek makreli, dekorujemy pozostałą ikrą z taszy i koperkiem.
- Na talerz wykładamy placuszki, do środka wkładamy miks sałat. Polewamy oliwą.
Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego
Czas przygotowania: 30- 40 minut
Składniki:
- łosoś wędzony: 200 g
- makaron farfalle: 300 g
- śmietanka 30 % w kartoniku : 400 g
- kapary: 80 g
- ostra świeża papryczka: 30 g
- pomidory pelati: 150 ml
- cukinia: 1 szt.
- czerwona papryka: 1 szt.
- sól: do smaku
- biały pieprz: do smaku
- czosnek: 1,5 ząbka
- cebula: 1 szt.
- koperek: 40 g
- oliwa z oliwek: 80 ml
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C (termoobieg). Przygotuj folię aluminiową, blachę i papier do pieczenia.
- Paprykę czerwoną obtoczoną w niewielkiej ilości oliwy z oliwek kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20 minut na 220 stopni C.
- Makaron farfalle wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy al. dente przez mniej więcej 3-4 minuty. Następnie odcedzamy i przelewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
- Cukinię myjemy i kroimy w plastry o grubości 2-3 mm. ½ ząbka czosnku kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek i cukinię. Doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością pokrojonej czerwonej papryczki .Chwilkę dusimy. W międzyczasie kroimy cebulę w kosteczkę. Cukinię i czosnek przekładamy na talerz. Na tej samej oliwie smażymy cebulę. Wyjmujemy paprykę z piekarnika (papryka powinna być chrupiąca) i zawijamy ją w folię aluminiową – folia sprawi, że po chwili łatwiej obierzemy paprykę ze skórki. Do cebuli na patelni dodajemy jeden posiekany ząbek czosnku. Pomidory pelati siekamy w drobną kostkę wlewamy na patelnię wraz z sosem z pomidorów. Mieszamy. Paprykę odwijamy z folii i obieramy ze skórki. Dobrze odparowane pomidory na patelni zalewamy śmietanką (2 kartoniki), doprawiamy odrobiną pokrojonej ostrej, świeżej papryczki, dodajemy kapary (kilka zostawiamy do dekoracji), obraną paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę (niewielką część- około 2 łyżki- pozostawiamy do dekoracji, przekładamy do miseczki, zalewamy niewielką ilości oliwy z oliwek i dodajemy kilka gałązek posiekanego koperku). Gdy sos się zagotuje, dodajemy odrobinę pieprzu, gotujemy chwilkę w celu odparowania sosu, następnie dodajemy plastry łososia wędzonego pokrojone na mniejsze kawałki (2 plastry pozostawiamy do dekoracji). Makron przekładamy na patelnię z sosem.
- Na talerze wykładamy cukinię, następnie makaron z sosem, dekorujemy pozostawioną papryką, kaparami (rozchylamy zewnętrzne listki na zewnątrz i uzyskujemy „różyczki”), świeżym koperkiem i resztą wędzonego łososia.
Źródło: kuchnialidla.pl