Składniki:
- 15 dkg mąki pszennej
- 15 dkg mąki kukurydzianej
- ok. 1 szklanki ciepłej wody
- łyżeczka soli
- 1 pierś z kurczaka
- 3-4 łyżki kukurydzy
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- starty żółty ser
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Z mąki pszennej, kukurydzianej, łyżeczki soli i wody zagnieść elastyczne ciasto. Wstawić na 10-15 minut do lodówki.
- Piersi pokroić drobną kostkę, posypać przyprawą gyros. Usmażyć na złoty kolor.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na tym samym oleju co kurczaka. Gdy cebula się zeszkli dodać do nie usmażonego kurczaka, kukurydzę i koncentrat pomidorowy. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wykroić szklanką o dużej średnicy kółka. Na środek kółka dawać nadzienie i posypać startym żółtym serem. Zalepić brzegi.
- Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor.
Z przepisu wychodzi ok. 20 dużych pierogów.