Pierożki meksykańskie

Składniki:

  • 15 dkg mąki pszennej
  • 15 dkg mąki kukurydzianej
  • ok. 1 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • 1 pierś z kurczaka
  • 3-4 łyżki kukurydzy
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • starty żółty ser
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki pszennej, kukurydzianej, łyżeczki soli i wody zagnieść elastyczne ciasto. Wstawić na 10-15 minut do lodówki.
  2. Piersi pokroić drobną kostkę, posypać przyprawą gyros. Usmażyć na złoty kolor.
  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na tym samym oleju co kurczaka. Gdy cebula się zeszkli dodać do nie usmażonego kurczaka, kukurydzę i koncentrat pomidorowy. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
  4. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wykroić szklanką o dużej średnicy kółka. Na środek kółka dawać nadzienie i posypać startym żółtym serem. Zalepić brzegi.
  5. Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor.

Z przepisu wychodzi ok. 20 dużych pierogów.