Składniki:
- 4 ogórki kwaszone
- 1 szklanka ugotowanej drobnej fasoli
- 2 filety śledzia korzennego
- 2 cebule
- 10 śliwek w occie
- 2 łyżki posiekanej zielonej piertuszki
- 1 szklanka sosu tataraskiego
- 1 główka czasnku
- sól
- pieprz
Składniki na sos:
- 1 szklanka majonezu
- 1 płaska łyżka musztardy
- sos z cytryny
- 1 łyżka utartego chrzanu
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 ogórek konserwowy
- 5 grzybków konserwowych
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Śledzie namoczyć na noc, wyjąć z wody, oczyścić i posiekać. Fasolę namoczyć, ugotować w tej samej wodzie. Cebulę pokroić w kosteczkę, a śliwki w drobną kostkę.
Sposób przygotowania sosu:
Majonez połączyć ze śmietaną, chrzanem i musztardą. Dodać obrany i pokrojony ogórek, grzyby, jajko oraz szczypiorek. Wlać sok z cytryny, wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku. Czosnek rozetrzeć z solą i wymieszać z sosem. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać, dodać zieloną pietruszkę i doprawić.