Sałatka z fasoli i śledzi

Składniki:

  • 4 ogórki kwaszone
  • 1 szklanka ugotowanej drobnej fasoli
  • 2 filety śledzia korzennego
  • 2 cebule
  • 10 śliwek w occie
  • 2 łyżki posiekanej zielonej piertuszki
  • 1 szklanka sosu tataraskiego
  • 1 główka czasnku
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos:

  • 1 szklanka majonezu
  • 1 płaska łyżka musztardy
  • sos z cytryny
  • 1 łyżka utartego chrzanu
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 ogórek konserwowy
  • 5 grzybków konserwowych
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Śledzie namoczyć na noc, wyjąć z wody, oczyścić i posiekać. Fasolę namoczyć, ugotować w tej samej wodzie. Cebulę pokroić w kosteczkę, a śliwki w drobną kostkę.

Sposób przygotowania sosu:

Majonez połączyć ze śmietaną, chrzanem i musztardą. Dodać obrany i pokrojony ogórek, grzyby, jajko oraz szczypiorek. Wlać sok z cytryny, wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku. Czosnek rozetrzeć z solą i wymieszać z sosem. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać, dodać zieloną pietruszkę i doprawić.