Brytyjski turniej wypieków – Chleb oracza-rolnika (odc. 3, sezon 2)

Ciasto na chleb (źródło: bbc.co.uk)

Ciasto na chleb (źródło: bbc.co.uk)

Przepis Marry-Ann Boermans.

Ilość porcji: 1 bochenek

Czas przygotowania: 2 godziny

Czas pieczenia: 40-50 minut

Składniki:

  • 70 g pełnoziarnistego owsa
  • 500 g mąki chlebowej ze słodzonego ziarna
  • 85 g mąki  żytniej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 torebki suszonych drożdży
  • 500 ml gorzkiego piwa typu bitter
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 150 g dojrzałego sera Cheddar, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 4 posiekane cebule

Sposób przygotowania:

  1. Wrzuć na suchą patelnię ziarna owsa i praż je aż zbrązowieją.
  2. Wymieszaj wszystkie suche składniki ciasta wraz z drożdżami w dużej misce, dodaj piwo i wymieszaj składniki.
  3. Posyp stolnicę mąką i wygniata ciasto przez 10 minut.
  4. Natrzyj ciasto lekko olejem z wierzchu i umieść w ciepłym miejscu do czasu, aż podwoi objętość.
  5. Rozgrzej resztę oleju w rondelku i smaż cebulę aż sie skarmelizuje (ok 40 minut). Odstaw cebulę na bok do ostygnięcia.
  6. Gdy ciasto już urośnie, posyp stolnicę mąką i zagnieć ciasto wraz z zimną cebulą i serem Cheddar. Uformuj z ciasta bochenek i umieść go w nasmarowanej tłuszczem formie do pieczenia. Pozostaw ciasto na godzinę.
  7. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Posyp wierzch chleba mąką. Ponacinaj go po wierzchu i piecz 40-50 minut lub do czasu, gdy po naciśnięciu wierzchu ppozostaje otwór w chlebie.