Składniki:
- 2 łyżki rodzynek
- 1 kieliszek ( 40 ml) grappy
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 250 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- 100 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 30 g cukru waniliowego do posypania
Sposób przygotowania:
Rodzynki namocz w grappie, aż zmiękną. W rondlu podgrzej mleko i roztop w nim masło. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodaj mleko z masłem i całość wyrób na gładkie zwarte ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde, możesz dodać trochę mleka. Pod koniec wyrabiania dodaj miękkie rodzynki.
Dłonie oprósz mąką, formuj podłużne bułeczki o bokach ok. 10×2 cm i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz około 15 minut, a następnie posyp cukrem waniliowym i odstaw do wystygnięcia.
Źródło: Palce lizać nr 7 (59), 14 lutego 2012