Słodkie bułeczki kukurydziane

Składniki:

  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 kieliszek ( 40 ml) grappy
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 100 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 30 g cukru waniliowego do posypania

Sposób przygotowania:

Rodzynki namocz w grappie, aż zmiękną. W rondlu podgrzej mleko i roztop w nim masło. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodaj mleko z masłem i całość wyrób na gładkie zwarte ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde, możesz dodać trochę mleka. Pod koniec wyrabiania dodaj miękkie rodzynki.

Dłonie oprósz mąką, formuj podłużne bułeczki o bokach ok. 10×2 cm i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz około 15 minut, a następnie posyp cukrem waniliowym i odstaw do wystygnięcia.

 

Źródło: Palce lizać nr 7 (59), 14 lutego 2012